Nastavljamo dobru tradiciju kratkih i brzih, ali ništa manje zanimljivih, a ponekad i fascinantnih informacija, koje skupljamo širom sveta, a koje ne prestaju da nas iznenađuju. Edukativne, pouzdane i neverovatne, tako bismo opisali današnjih 10 zanimljivosti koje smo odabrali za vas.

 

najveci_cunami

Foto: LinkedIn

Ako ste se ikada zapitali koji je to najveći cunami koji je ikada pogodio Zemlju, svakako nije onaj iz 2004. godine koji je pogodio Šri Lanku i upropastio taj deo sveta, niti onaj iz 2011. godine, koji je opustošio obale Japana. Ubedljivo najveći talas ikada, dogodio se, kako tvrde naučnici pre više od 3,5 miliona godina, kada je meteorit silno udario u vodenu površinu i prouzrokovao talas, koji je nekoliko puta obišao celu Zemljinu kuglu. Ne ponovilo se.

 

di_trevi

Foto: hnl.deviantart.com

Grandiozna rimska fontana „Di Trevi“ (di Trevi), osim što je prelepa i od neprocenjivog umetničkog značaja, služi i u humanitarne svrhe. Kako? Svi znamo za čuveni običaj da se poželi želja i preko leđa baci novčić u fontanu. Na dnevnom nivou, turisti iz celog sveta, želeći želje, u fontanu ubace oko 3.000 eura, ponekad i više, a koji se uredno vade iz fontane i šalju u humanitarne svrhe.

 

olupine

Foto: Reddit

Od kad je sveta i veka, smatra se da su svetske vode, sve do danas progutale oko 3 miliona brodova različite veličine i namene, a da je vrednost poznatog blaga, koje leži rasuto na dnu mora i okeana procenjeno na nekoliko milijardi američkih dolara.

 

sreca

Foto: pinterest.com

Dok je velika većina sveta prihvatila “Bruto domaći proizvod” (Gross domesticproduct ‘per capita’) kao osnovnu jedinicu mere razvoja, daleka azijska država Butan prkosi modernom svetu, smatrajući sreću stanovništva kao osnovni indikator svog napretka.

 

najseverniji_grad

Foto: Russiatrek.org

Zanimljiva geografija nam poručuje, da je carski Sankt Peterburg najseverniji grad na svetu koji broji više od milion stanovnika. Istini na volju, gradska populacija iskazana je cifrom od oko 5 miliona.

 

najstariji_hotel

Foto: expresspress.ro

„Hishiyama Onsen Keiunkan“ je zvanično ime najstarijeg hotela na svetu, koji se nalazi u Japanu, a verovali ili ne, još uvek radi. Svoje prve goste je primio 705. godine, što znači, pre nešto više od 13 vekova!

 

mamatus

Foto: fascinatingcloudformations.blogspot.rs

Mamatus (Mammatus). Ovo čudno ime, pripada jednoj vrsti oblaka vrlo neobičnog izgleda, čija se pojava klasifikuje kao prirodni fenomen, a izgleda poput visećih paperijastih kugli, a ponekad i čahura, koje će svakog časa otpasti od glavne oblačne mase. Iako deluju zastrašujući, najavljuju završetak nevremena.

 

vilinski_most

Foto: ilovetravelling.org

Most vila, ili vilinski most je najveći na svetu prirodni most, koji krasi jugozapad Kine. U potpunosti ga je stvorila priroda bez intervencije čoveka, onog trenutka kada je reka Bulio uspela da probije mekane krečnjačke stene. Nalazi se na fantastičnih 140 metara, a poseban je podatak koji kaže da je most otkriven sasvim slučajno.

 

rupa_u_koli

Foto: twistedsifter.com

Najdublja rupa na površini Zemlje koju je čovek iskopao nalazi se na poluostrvu Kola, što se smatra ruskom teritorijom. Rupa iznosi dubokih 12.261 metar i poređenja radi, dublja je od najveće okeanske dubine – Marijaninog rova koji iznosi preko 11.000 metara. Bušotina je napravljena u naučne svrhe i pokazala se kao korisna, jer je otkriveno da na velikoj dubini postoje znatne količine vodonika.

 

sargasko_more

Foto: readtiger.com

Kada pomislimo na more, uglavnom nam je pred očima neka lepa plaža koju zapljuskuju talasi. Ipak, ako vas neko pozove da se okupate u Sargaskom moru, ne dajte se prevariti, jer je to jedino more na svetu koje nema obale, već je smešteno na severu Atlantskog okeana.

Naslovna fotografija: WallpaperCave