Sve one kilograme koji se nakupe za vreme novogodišnjih i božićnih praznika trebalo bi skinuti već na proleće. Trčanje je idealna rekreacija u tom slučaju. Izdvajamo staze koje su, po našem mišljenju, najbolje za trčanje u prestonici Srbije.

Košutnjak

Ceo Košutnjak je ispresecan zemljanim stazama, a centralno mesto zauzima trim staza koja se nalazi uz Ulicu kneza Višeslava. Početak staze duge 1200 m je preko puta Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Na svakih 100 metara, nalaze se sprave za vežbanje, a otprilike na svakom 800-tom metru, smeštena je teretana na otvorenom. Cela staza se, uglavnom, nalazi u hladu, a podloga je posuta piljevinom, koje na mnogim mestima nema dovoljno. Postavljanjem osvetljenja omogućeno je trčanje i kada padne mrak.
kosutnjak

Sportski centar 11. april

Staza oko velikog fudbalskog terena je od šljake i duga je 400 m. Druga staza od belog tucanika je dužine od oko 600 m, a najduža ide obodom sportskog centra i duga je skoro 1 km.
novi-beograd

Olimp

Atletska staza na Olimpu ima 4 trake sa podlogom napravljenom od tartana. Staze su, u zavisnosti od kruga koji se trči, dužine od 250 m do 280 m. Atletska staza na Olimpu je postavljena 2007. godine. Unutar staze se nalazi dvadesetak sprava za vežbanje. Sportski centar je osvetljen, stoga, moguće je trčanje po mraku, sve do trenutka zaključavanja kapija.
olimp

Hajd park

Centralna staza koja vodi kroz Hajd park, duga je oko 1400 m. Podloga je zemljana, a na pojedinim mestima nasuta je piljevinom, radi amortizacije pri trčanju. Osim ove, postoji cela mreža kraćih i užih staza, pa može da se trči gde god vam padne na pamet. Na početku staze, blizu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, postavljene su staze za vežbanje. Staze nisu osvetljene.
hajd-park

Ada Ciganlija 1

Najpopularnija staza na Adi Ciganliji, dužine je od oko 1 km, a nalazi se na početku ostrva, sa desne strane puta koji vodi na novobeogradskom delu Ade. „Holmerova“ trim staza je zemljana, sa podlogom od drobljenih granja, a najvećim delom prolazi kroz šumu. Duž nje su postavljene prepreke za preskakanje, a na samom početku je teretana na otvorenom.
ada-1

Ada Ciganlija 2

Duža staza na Adi Ciganliji, nalazi se u centralnom delu ostrva, ize terena za ragbi i pored tehničkog puta koji Adu Ciganliju preseca na dva dela. Ova zemljana staza je dužine 1.600 m i na svakih 100 metara, postavljena je stanica za vežbanje. Cela staza se nalazi u šumi.
ada-2

Miljakovac

Staza u Miljakovačkoj šumi je sređena pre nekoliko godina. U dužini od oko 1 km posuta je podloga od mlevenih cigala i sa strane su iskopani kanali za odvod. Pored staze postoji i deo sa spravama za vežbanje. Trčanje noću nije moguće jer ne postoji osvetljenje. Osim ove, uređene staze, u Miljakovačkoj šumi postoji mreža od nekoliko kilometara neobeleženih staza za trčanje.
miljakovac

Zvezdarska šuma

U šumi na Zvezdari postoji nekoliko staza za trčanje i sve su sa zemljanom podlogom. Staze nisu uređene i osvetljene, a uglavnom su u delu šume između centralnog platoa, Astronomske opservatorije i donjeg dela Volgine ulice.
zvezdara

Tašmajdanski park

U samom centru Beograda nalazi se staza od tartana, dužine od oko 500 m. Iako nije osvetljena, može da se koristi i po mraku, jer svetlost dopire sa obližnjih staza za šetnju. Veći deo staze je u hladu. Pored ove staze, u gornjem delu, nalazi se plato sa desetak sprava za vežbanje.
tas

Vajfordova šuma

Centralna staza kroz Vajfordovu (Banjičku) šumu duga je oko 2,4 km, a iz nje se odvajaju i drugi krakovi različitih dužina i nagiba. Podloga u šumi je zemljana, nasuta piljevinom radi amortizacije pri trčanju, mada je na mnogim mestima taj sloj odnela voda. Staza je prilikom poslednje rekonstrukcije osvetljena, tako da može da se trči i kada padne mrak.
banjica

Fotografije su preuzete sa: