Došao je red da skrenemo pažnju na bisere islamske arhitekture, koji su rasuti po celom istoku. Oni su najbolji svedoci, koliko je ovaj arhitektonski pravac kompleksan i koliko je, sa velikim uspehom ukomponovao druge svetske i religijske stilove i pravce. Četiri osnovna tipa objekata po kojima prepoznajemo islamsku arhitekturu su džamije, palate, mezari (raskošne grobnice) i ratna i gradska utvrđenja. Ovom prilikom izabrali smo da predstavimo 10 džamija, koje su svojevrsni svedoci veličanstvene gradnje i neprolazne vrednosti.

 

tadz_mahal

Foto: Reddit

Nenadmašivi Tadž Mahal. Čuveni indijski pesnik Rabindranat tagore, nazvao ga je „suza na obrazu vremena“. Na listi je sedam svetskih čuda, kao i na listi UNESCO-a. Simbol je arhitektonske moći, ali i vanvremenske ljubavi, koju čovek ume da oseti.

 

dzamija_uae

Foto: thehindu.com

Velelepna džamija Šeika Zajeda. Osma je po veličini na svetu, a jedino kako se može opisati osećaj kada se nađete ispred ove građevine od belog mermera jeste, strahopoštovanje. Ime je dobila po osnivaču i prvom predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, koji je u njoj i sahranjen. Ova bogomolja može da primi 40.000 vernika. Ima 4 minareta koji se dižu oko 115 metara u visinu, a krase je i 57 mramornih kupola. Čitav nestvarni kompleks prostire se na 17.000 kvadratnih metara.

 

dzamija_seika_luthulafa

Foto: Pinterest

Remek delo iranske safavidske arhitekture, džamija šeika Lutfulafa. Ovaj verski objekat od koga zastaje dah, na prvi pogled deluje jednostavno spolja, međutim unutrašnjost okriva prelepe ukrase i ornamente koji su dizajnirani posebnim stilom „simetrične asimetrije“. Snagu ovog objekta moguće je shvatiti samo kada se nađete u njemu. Smeštena je na trgu Nakš –e – Džahan, u Isfahanu, Iran.

 

nasil_al_molk

Foto: Tumblr

Iran krije još jednu neverovatnu graevinu, a to je džamija Nasir Al Monk. Spoljašnjost ove džamije, verovatno ni po čemu ne bi privukla pažnju. Međutim, enterijer se može opisati samo jednom rečju, a to je – čaroban. Neverovatan osećaj stvaraju šarena stakla, koja ukrašavaju prozore u vidu raznolikih mozaika, pa kada bljesne sunce, nastaje prava igra svetla i prostora. Gde počinju stakla a gde odsjaj teško je odrediti kada sunce sija, pa i oni koji nisu religiozni ili ne pripadaju islamu, ne mogu poreći neverovatan osećaj koji ovaj prizor pruža.

 

al_aksa

Foto: Wikimedia Commons Author: Andrew Shiva

Po svemu posebna, džamija Al Aksa u Jerusalimu. Ovo je jedna od islamskih bogomolja koja ima veliku ako ne i najveću važnost za svoje vernike, kako zbog svog položaja, tako i zbog svoje istorije. Al Aksa se nalazi na Hramovnoj gori, odnosno na brdu Moriji, i zajedno sa Kupolom na steni (Omerovom džamijom), čini važnu žilu korena islamske vere i tradicije.

 

dzamija_hasana_ii

Foto: AirPano

Monumentalna džamija Hasana II u Maroku, smatra se trećom po veličini u svetu odmah posle onih u Meki i Medini. Priča kazuje da nije sazidana veća samo iz pukog poštovanja prema dve pomenute džamije. Kada je marokanski kralj Hasan II doneo odluku da sagradi džamiju koja bi bila ponos Kazablanke i arapskog sveta, rekao je: „Maroko je poput stabla, čije korenje lei u Africi, ali lišće udiše evropski vazduh“. Materijal za izgradnju je poreklom iz Maroka, osim stakala koji su posebno za ovaj objekat dopremljeni iz Venecije. Beli mramor, granut, titanijumska vrata kojima morska vlaga ne može ništa i venecijanski lusteri samo su deo onoga što krasi ovu, po mnogo čemu impozantnu graevinu.  

 

dzamija_badsahi

Foto: Skyscrapercity

„Badšahi“ džamija u Pakistanu, u mestu Lahor. U prevodu, njeno ime znači carska džamija. Sazidana je krajem XVII veka, a pokrovitelj gradnje bio je mogulski car Aurangzeb. Peta je po veličini u svetu, a u trenutku građenja bila je najveća islamski verski objekat u svetu.

 

dzamija_u_medini

Foto: hdfreewallpaper.net

Poslanikova (prorokova) džamija u Medini. Legenda kaže da ju je izgradio sam prorok Muhamed, a pored same džamije je kuća u kojoj je on živeo. Ovo je druga po važnosti najveća džamija, posle one u Meki. Jedno od najboljih obeležja jeste i zelena kupola koja se nalazi iznad prorokovog groba. Kapacitet ove bogomolje je više od 700.000 ljudi. Danas je to u potpunosti kompleks objekata sa podzemnim parkingom i video nadzorom.

 

dzamija_u_meki

Foto: World for Travel

Srce islama, „Masdžid – Al – Haram“ (Sveta džamija), je najvažnije i najveće molitveno mesto u islamskom svetu. Specifična po mnogo čemu a izmeu ostalog što se u centru dvorišta nalazi „ćaba“ (kocka), od crnog mermera oko koje se hodočasnici mole, a sve džamije u svetu okrenute su ulazom ka ovom svetom predmetu. Kapacitet je 4 miliona ljudi, prostire se na 356.800 kvadratnih metara i spremna je da primi vernike iz celog sveta koji se okupljaju ovde u doba praznika. Prema Kuranu, ovu džamiju podigao je Abraham (u judaizmu Avram, praotac naroda).

 

dzamija_u_iraku

Foto: Amusing Planet

Velika džamija u Samari (Irak). Razlikuje se od ostalih jer pripada grupi takozvanih „Munara al-Mutevekil“ džamija, koje su osmišljene tako, da vernici koračajući „ka nebu“, imaju i uprt pogled u visine, u kojima je skrivena smisao života. Munara je uvek smeštena na severnom delu džamije, nalazi se na kvadratnom postolju čija je stranica dugačka 30 metara a visoka čak tri, dok se sama spiralna munara izdiže i do 50 metara u visinu. Arhitektonski poduhvat vredan pažnje.

Naslovna fotografija: br.pinterest.com