Pre skoro jednog veka, 1926. godine u Engleskoj svetlost dana je ugledao prvi televizor, koji je smatran globalnim fenomenom i fascinacijom. Nekoliko decenija kasnije, 1953. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, slika i ton su dobili i boje, te crno beli svet ostavili iza sebe. Danas, 2019. godine govorimo o tehnologiji koja i dalje, po malo deluje nestvarno – fleksibilni OLED ekran, koji ima svoje kućište, te ga jednim klikom možete urolati. O kvalitetu slike je suvišno i govoriti, a ovaj pravi moderni gedžet izašao je iz „LG“ lonca. Da je potpuno neverovatan čak i za svoje vreme, u prilog govore osobine ovog uređaja.

 

Foto: instafeedz.com

Foto: instafeedz.com

„LG Signature OLED TV R“, zapravo je mnogo više od demonstriranja moći kompanije „LG“ koja je prva izbacila na tržište ovakav televizor, jer su kvalitet zvuka i slike takođe komponente na kojima su inženjeri marljivo radili kako bi ih unapredili.

 

Foto: digitaltrends.com

Foto: digitaltrends.com

Po malo očekivano, jedna od opcija koju ovaj uređaj poseduje jeste i glasovna komanda kojom korisnik može upravljati funkcijama ovog televizora u potpunosti.

 

Foto: lg.com

Foto: lg.com

Onog časa kada izaberete „turn off“ opciju, savitljivi ekran se vraća u svoje kućište koje podseća na moderan komad nameštaja, koji se savršeno uklapa u minimalistički enterijer dnevne ili spavaće sobe. Potpuno urolan ekran prekriva diskretan poklopac, tako da na prvi pogled niko ne bi mogao pogoditi da je to zapravo kućište televizora.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Od trenutka kada pritisnete „power“, potrebno je svega nekoliko sekundi da ovaj savitljivi ekran postigne svoju punu veličinu, glatko klizeći na gore.

 

Foto: lg.com

Foto: lg.com

Međutim, ovde se priča ne završava. Na daljinskom upravljaču postoji opcija „line view“, prilikom koje se ekran vraća u kućište, ali samo 3/4 dok preostala četvrtina ostaje operativna sa brojnim opcijama za gledanje i slušanje.

Foto: cnbc.com

Foto: cnbc.com

Za ovaj „uski“ prikaz, dizajniran je poseban „home page“, na kome možete proveriti tačno vreme, temperaturu i vremenske uslove, gledati svoje albume sa slikama, ili pak slušati muziku. Zbog „Bluetooth“ konekcije sa mobilnim uređajima, moguće je slušati muziku čak i kada je televizor u potpunom „off“ modu.

 

Foto: theverge.com

Foto: theverge.com

Kada je otvoren i upaljen, izgledom i dizajnom podseća na regularan OLED televizor čvrste strukture. Ipak, kada mu priđete naziru se brojne vertikalne jedinice koje i čine strukturu ovog revolucionarnog uređaja.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

U „LG“-ju tvrde da je televizor testiran na čak 50.000 podizanja i spuštanja, te da je procenjeni vek trajanja 17 godina, tokom kojih ga možete upaliti i isključiti čak 8 puta dnevno a da se ne pokvari.

 

Foto: androidp1.com

Foto: androidp1.com

Jedno od pitanja koje je upućeno konstruktoru bilo je i to da li će „LG“ eventualno lansirati na tržište i model koji će moći da se zakači za plafon ili neki vertikalni zid te da se pali na dole a ne na gore. Odgovor je glasio da nisu tu opciju uzeli u obzir, jer sve i ako pronađu mehanizam po kome će televizor moći da „visi“ ne postoji mogućnost da preorijentišu sliku, koja bi se u tom slučaju pojavila naopačke.

 

Foto: lg.com

Foto: lg.com

Proizvođač još uvek nije odredio tačnu cenu „OLED TV R“, ali je otkrio da će ovaj model biti dostupan na tržištu široke potrošnje već u drugoj polovini 2019. godine.

Naslovna fotografija: Engadget