Bilo da govorimo o dobu kada su kauboji pili kratka pića u čuvenim salunima sa pokretnim vratima, ili popodnevnim zabavama, ili pak o modernim pijankama po atraktivnim klubovima, kvalitet i klasika se ne menjaju. Mogu biti sastojci za koktele ili se pak, ispijati čisti. Mi smo se malo razveselili te napravili spisak od 10 neprolaznih kratkih pića koje jednostavno ne možete da ne volite ili ne znate. Ako se slažete sa nama, u to ime da nazdravimo, ćus!

 

Foto: urban-drinks.de

Foto: urban-drinks.de

„Džin“ (Gin).

Visoko destilovano piće bazirano na žitaricama sa primesama borovih kleka kore citrusnog voća i aromatičnih trava. Ne čuva se u drvenim bačvama, već u staklenim ili keramičkim posudama, gde dolazi do harmonizacije ukusa svih sastojaka.

 

Foto: skylakeranch.com

Foto: skylakeranch.com

„Grenadin“ sirup (Grenadine).

Smatra se da je najbolji ako je proizveden u potpunosti od nara, bez dodatka drugog crvenog voća. Takav je izuzetno tražen, jer je izmeu ostalog i pune intenzivne crvene boje. Neizostavan je sastojak mnogih koktela zbog svoje boje, strukture, ali i pitkog ukusa.

 

Foto: groceries.morrisons.com

Foto: groceries.morrisons.com

„Amareto“ (Amaretto).

Smatra se gotovo legendarnim italijanskim likerom koji je nastao davne 1525. godine destilacijom koštica badema. Legenda kaže da ga je sačinila prelepa mlada udovica iz grada Saronoa. Nakon destilovanja bademovih koštica, dodaju se arome kajsije i aromatične trave, a predivna boja dobija se od karamela. Sadrži čak 28% alkohola.

 

Foto: amazon.co.uk

Foto: amazon.co.uk

„Kalua“ (Kahlua).

Najpoznatiji i najukusniji liker sa ukusom kafe na svetu, potiče iz toplog Meksika a široku rasprostranjenost gaji još od 1936. godine. Spravlja se od probranih zrna kvalitetne arapske kafe, koja se za potrebe ovog pića prži i kombinuje sa šećernom trskom, rumom ili vanilom. Neponovljiv ukus ovo piće duguje upravo zrnima kafe koja se uzgajaju na 1400 metara nadmorske visine i ručno beru, peru i prirodno suše na suncu.

 

Foto: liquor.com

Foto: liquor.com

„Pisko“ (Pisco).

Nacionalno piće koje dele Peru i Čile, ali i oko koga se spore, jer i jedni i drugi tvrde da su ga oni osmislili. Iako je to praktično rakija od muskata, svojim ukusom podseća na vino sa primesama limuna. Sadrži 42% alkohola, a eksira se čist i rashlađen.

 

Foto: liquor.com

Foto: liquor.com

„Benediktin“ (Benedictine).

Svetski poznati francuski liker spravlja se po tajnom receptu, a jedino što je poznato jeste da sadrži konjak, med i čak 27 trava poput tamjana i divljeg pelina. Ugalvnom se služi flambiran u istoj čaši kao i konjak. Sadrži 40% alkohola.

 

Foto: applejack.com

Foto: applejack.com

„Malibu“ (Malibu).

Tradicionalni postupci i savremena tehnologija destilovanja čak 3 puta za redom fermentisane mase dobijene iz šećerne trske, dali su ovaj nezamenljivi rum sa ukusom kokosa, koji se proizvodi na Barbadosu i Karibima već više od 350 godina. Nakon što se završi sa sva 3 postupka destilacije, iz aparata izlazi prepoznatljivi beli rum, koji se meša sa aromama kokosa.

 

Foto: elleixir.wordpress.com

Foto: elleixir.wordpress.com

„Kontro“ (Cointreau).

Još jedan poznati liker, poreklom iz Francuske, koji se dobija destilacijom narandžine kore, po jednom tajnom porodičnom receptu, koji postoji još od 1849. godine. Ima status izuzetno popularnog pića i sadrži u sebi 40% alkohola.

 

Foto: haskells.com

Foto: haskells.com

„Krem de kasis“ (Creme de cassis).

Francuki liker, izrazito tamno crvene boje kome su osnova crne ribizle, najčešće se u ovoj predivnoj zemlji mode, ljubavi i sira konzumira posle obroka, ili kao sastojak nekog osvežavajućeg koktela.

 

Foto: liquor.com

Foto: liquor.com

„Galiano“ (Galliano).

Ovaj posebni italijanski liker dobia se mešanjem preko 70 aromatičnih trava, zlataste je boje i ima prijatnu aromu anisa i vanile. Sadrži 30% alkohola i od 1896. godine, od kad je započela proizvodnja ukus se nije menjao.

Naslovna fotografija: goud.ma