Prva asocijacija je nepregledno more peščanih dina, koje se pružaju dokle god pogled seže. Slovi za najveću celinu na Zemlji, pokrivenu peskom. Neukrotiva, surova i fascinantna. Slikovito objašnjeno, zahvata površinu istu, skoro kao i cela Amerika. Prostire se preko 11 država severa Afrike. Hajde da saznamo još neke zanimljivosti o ovoj nepristupačnoj lepotici.

 

sahara_pustinja

Ako ste se ikad zapitali kako je Sahara dobila ime, odgovor je vrlo jednostavan – Arapska reč za pustinju je upravo „sahara“.

(Foto: chinasoulmate.blogspot.com)

 

pescane_dine

Najviša peščana dina dostiže skoro 470 metara, a proteže se dužinom od 5 kilometara. Ovi pustinjski „neboderi“ nalaze se u istočnom i centralnom delu Alžira.

(Foto: www.hp2enduro.com)

 

 sahara_noc

Temperaturna kolebanja su izražena. Dnevna temperatura može da iznosi i 60 stepena celzijusovih, dok se noću spušta i na 0 stepeni, a u periodu između decembra i februara padne i ispod nule. (Foto: www.pinterest.com)

 

najveca_pescana_pustinja

Bez obzira na to što su nas još u osnovnoj školi naučili da je najveća pustinja na svetu Sahara, ipak nije tako. Tehnički, najveća pustinja na svetu je Antarktik, sa površinom od 14 miliona kvadratnih kilometara, a sledi je Sahara sa 9,4 miliona i smatra se najvećom peščanom pustinjom na svetu. (Foto: osmiva.com)

 

mega_cad

Na prostoru današnje pustinje, po rečima britanskih naučnika, do pre oko 1.000 godina nalazilo se slatkovodno jezero po imenu Mega Čad.

(Foto: www.youtube.com)

 

ljudi_u_sahari

Populacija, koja naseljava ovaj pustinjski predeo, iznosi nešto više od 2 miliona stanovnika, što je interesantan podatak, ako uzmemo u obzir da je Sahara prostrta preko teritorija čak 11 zemalja: Egipat, Maroko, Alžir, Čad, Mali, Niger, Sudan, Tunis, Mauritanija, Libija i Eritrea. (Foto: www.reference.com)

 

sahara_kamenje

Uprkos tome što kad god pomislimo na ovaj pustinjski gigant, pred očima imamo peščane formacije, samo 30% Sahare je prekriveno peskom, dok je ostatak stenovit ili ga, kao plodno tle, prekrivaju oaze i usevi. (Foto:america-by-rv.blogspot.com)

 

tatuin

Kao inspiracija za planetu Tatuin, na kojoj se, po scenariju Džordža Lukasa za kultne „Ratove zvezda“, rodio Anakin Skajvoker (kasnije Dart Vejder), poslužila je upravo Sahara, sa svojim prelepim pejzažima.

(Foto: www.aquinohayplaya.com)

 

hamade

Stenoviti predeli Sahare, poznati kao „hamade“, obično su praćene plodonosnim oazama i ima ih u Čadu, Alžiru i Libiji. Neke od ovih kamenitih formacija datiraju još od 6.000 godina p.n.e. (Foto: www.tunis-info.com)

 

crna_skorpija

Ovo karakteristično područje naseljava i jedna vrsta škorpije pod nazivom „crna škorpija“ ili škorpija „debelog repa“. Po jačini, otrov joj je najsličniji kobrinom i spada u red najopasnijih zglavkara ove vrste. Iako vrlo opasne zbog svog otrova, a u nekim zemljama čak i zabranjene da se nađu u privatnom posedu kao kućni ljubimci, česti su upiti baš za ovu vrstu na crnom tržištu životinja. Sahara je takođe dom male lisice pod nazivom „fenek“, koja je prepoznatljiva po svojim velikim ušima. (Foto: www.pinterest.com)

Uvodna fotografija: wallpaperscraft.com