Ovde govorimo o najpoznatijoj plavuši svih vremena. Ne postoji devojčica na ovom svetu koja nije odrastala uz poznatu „Barbi“ (Barbie). Uzgred, Barbika je i najprodavanija igračka svih vremena, koju je proizvela američka kompanija „Mattel, Inc“. Kreatorka igračke, koja je jedno vreme bila na meti podsmeha zbog načina na koji je predstavljena žena (doterana plavuša koja jedino brine o svom izgledu), bila je Rut Hendler (Ruth Handler), koja je svoju inspiraciju pronašla u nemačkoj lutki koja se zvala Bild Lili (Bild Lilli). U nastavku smo za vas pripremili još zanimljivosti o Barbi, koje sigurno niste znali.

  

barbara_milisent_roberts

Foto: The Week

                                                          

„Barbi“, nije njeno ime, već samo nadimak. Nasmejana lutka duge plave kose koja je uvek moderna i doterana, zove se Barbara Milisent Roberts (Barbara Millicent Roberts).

 

zivotinje

Foto: Horsemanpro

Pored toga što je lepa, kreatori ove lutke učinili su i da voli životinje, pa su tako, uz različite edicije Barbike, njeni ljubimci bili čak i pande, žirafe, papagaji i preko 20 različitih vrsta pasa.

 

barbi_kafe

Foto: 4photos.net

Kafe, koji je uređen u potpunosti u „Barbi“ stilu otvoren je u Tajvanu 2013. godine. Enterijer je opremljen u ružičastim nijansama sa puno šljokica, a takođe i poslastice koje se nalaze na meniju, kao što su mus od jagode, ili kolači nose ime poznate lutke.

 

prva_barbi

Foto: tech4kids.com

Nakon što se pojavila na policama prodavnica igračaka, sada već davne 1959. godine, zabeležila je rekordnu prodaju od čak 351.000 prodatih komada samo u toj godini. Prosečna cena po kojoj se danas može kupiti ovalutka je između 20 i 30 američkih dolara, dok je te godine kada se pojavila, koštala samo 3 dolara.

 

barbi_cipele

Foto: Doodlecraft

Za Barbi slobodno možemo reći da je najveća kolekcionarka cipela na svetu. Pri kupovini ove lutke, modernu odeću u koju je obučena, prati jedan ili nekoliko pari obuće koja je prilagođena njenom izgledu, te tako dolazimo do podatka, koji kaže da je od 1959. godine napravljeno preko milijardu cipelica, u kojima ova plava princeza izgleda još lepše.

 

barbi_kao_pilot

Foto: thegrindstone.com

Liniju Barbike, koja je ovu lepoticu predstavila u varijantama vojne uniforme, striktno je pre puštanja u prodaju prekontrolisao i uz neke izmene odobrio Pentagon (Pentagon), te se Barbi pojavila u uniformi američke vojske, borbenog pilota, kao mornar i kao policajac.

 

barbi_versace

Foto: flickr.com

Mnogi modni dizajneri i modne kuće poželeli su da za ovu lutku, manekenske građe koja uživa u luksuznoj odeći dizajniraju posebnu kolekciju u kojoj bi se osećala i izgledala još glamuroznije. Među njima su i „Versaće“ (Versace), „Guči“ (Gucci), „Živanši“ (Givenchy) i Dolče i Gabana (Dolce & Gabbana).

 

3_lutke_u_svetu

Foto: barbiedollplace.eu

Kada govorimo o planetarnoj popularnosti koju je ova lutka stekla, dovoljno je samo reći da se svake sekunde, negde u svetu, prodaju 3 Barbi lutke. Pasionirani kolekcionari, bili su spremni da plate i po 5.000 američkih dolara za svoju lutku, a najskuplja Barbi ikada, prodata je na aukciji za 302.000 američkih dolara. Cena je bila vrtoglava, jer je za ovaj model lutke, nakit, koji se sastojao od dijamantske ogrlice i prstena, specijalno dizajnirao kreator nakita Stefano Kanturi (Stefano Canturi).

 

ken

Foto: Pinterest

Neprevaziđeni Barbikin dečko Ken, dobio je ime po sinu osnivača „Matel“ (Mattel) kompanije, koji je umro 1994. godine, u 50-oj godini.

 

najpopularnije_ikad

Foto: flickr

Najpopularnija i najprodavanija Barbi lutka je model pod nazivom „Totally Hair Barbie“. Bila je upečatljiva i omiljena zbog svoje talasasta plave kose koja je sezala sve do poda, a uz koju je išao i češalj, kako bi devojčice, ponosne vlasnice ove lutke mogle uvek da je održavaju lepom.

Naslovna fotografija: Scary Mommy