Iako ratovi ne traju kratko, odnose brojne žrtve i ostavljaju ogromne posledice, predstavljamo vam spisak 10 najkraćih u istoriji čovečanstva.

  1. Englesko-zanzibarski rat (1896. godina)

Britanska ratna mornarica je porazila sultana Zanzibara za samo 38 minuta.

1

  1. Fudbalski rat (1969. godina)

Ovaj rat je vođen između El Salvadora i Hondurasa. Trajao je 100 sati. Povod za rat je bio gol koji je reprezentacija El Salvadora dala u produžecima. Rezultat je bio 3:2, a utakmica je vođena radi kvalifikovanja na Svetsko prvenstvo u fudbalu. No, to je bio samo povod za rat, uzrok rata je bio sukob zbog zemljišne reforme koju je sproveo Honduras, a koja je sastavljena zbog pokušaja sprečavanja ulaska velikog broja imigranata u El Salvador.

2

  1. Šestodnevni rat (1967. godina)

Za šest dana, Izrael je porazio porazio Egipat, Jordan i Siriju, osvojio je ceo Sinaj, pojas Gaze, Golansku visoravan i Zapadnu obalu.

3

  1. Rusko-gruzijski rat (2008. godina)

Šestodnevni rusko-gruzijski rat je trajao od 7. do 12. avgusta. Rusija je pobedila, zauzela je Južnu Osetiju i Abhaziju.

4

  1. Slovenačka nezavisnost (1991. godina)

Ovaj rat je trajao 10 dana. Sporazumom, potpisanim na Brionima, Slovenija je dobila nezavisnost.

5

  1. Incident u Petriču (1925. godina)

U 11-dnevnom ratu su se sukobile Grčka i Bugarska. Izazvan je jer su bugarski carinici pucali u grčkog vojnika, koji je prešao nehotice granicu jer je krenuo za svojim psom koji je otišao na drugu stranu. Postoji i verzija po kojoj se smatra da taj vojnik nije ni prešao granicu, a ubijen je. Rat je okončan posle 11 dana, odlukom naroda.

6

  1. Treći indijsko-pakistanski rat (1971. godina)

Treći indijsko-pakistanski rat je trajao 13 dana, a zapravo je predstavljao krajnju fazu građanskog rata. Bangladeš se ovom prilikom otcepio i postao je nezavisna država.

7

  1. Srpsko-bugarski rat (1885. godina)

Ovaj rat u kom je učestvovala Srbija je trajao je 14 dana. Rat je okončan porazom Kraljevine Srbije, a povod za rat je bio protivljenje ujedinjenju Bugarske.

8

  1. Normansko osvajanje Engleske (1066. godina)

Ovaj rat je trajao samo 17 dana. Vilijam Osvajač je na ostrvo stigao 28. septembra, a bitku kod Hejstingsa dobio je već 14. oktobra.

9

  1. Gruzijsko-jermenski rat (1918. godina)

Rat je trajao 24 dana, a izbio je zbog graničnog spora posle povlačenja Turaka na kraju Prvog svetskog rata.

10

Slike: Wikimedia.commons

Tekst: independent.co.uk