Malo je verovatno da neko dođe kući, sa posla recimo i jednostavno odluči da od ujutru okrene list i ode negde, na neko lepše mesto . Koliko god da to lepo zvuči, ljudi nađu milion i jedan razlog zašto da to ne urade. Ipak, ako se odlučite da iz korena promenite život, te da sa samo jednim koferom pođete u nove avanture, spremili smo za vas 10 destinacija koja više podsećaju na raj, nego na mesto za življenje. Eh, taj predivan svet…

 

pirincana_polja

Foto: Illusion 360

Polja pirinča, Vijetnam.

Bajkoviti predeo, koji pre svega odiše mirom i čistotom. Region po imenu Mu Čang Čai može se smatrati jednim od najlepših pejzaža na Zemlji. Kaskadna polja, na kojima se uzgaja pirinač nalaze se na više od 1.000 metara nadmorske visine. Uostalom, slika govori sve, najkraće rečeno, izgleda kao rajska bašta.

 

krumlov

Foto: Wallpapers Pub

Češki Krumlov.

Miran, lep, čist, gotovo nestvaran, pogotovo gledano iz “ptičije perspektive”. Gradić prebogat istorijom i legendama, smešten na samom jugu Češke, u gornjem toku Vltave, u istorijskoj pokrajini Bohemiji. Ako imate i malo sumnje, dovoljno je samo da pogledate sliku.

 

barbados

Foto: flysvgair.com

Ostrvo Barbados.

Sa pravom ovo ostrvo nosi epitet –dragulj Kariba-. Kada hodate plažama, zbog beline peska imaćete osećaj kao da hodate po sitnim dijamantima. A onda, odjednom, ta belina prelazi u neverovatne ružičaste tonove, sa isto tako, dijamantskim odsjajem. A sve to, okruženo je predivnim palmama, ujednačenom temperaturom tokom cele godine i predivnom gradskom arhitekturom, koja je našla sjajan način da uklopi moderno i tradicionalno.

 

plava_laguna

Foto: Guide to Iceland

Plava laguna, Island.

Za ovaj zimski, a opet, topli raj, možemo da zahvalimo geotermalnim aktivnostima obližnje elektrane. Temperatura vode iznosi u proseku izmešu 37 i 39 stepena Celzijusovih, a voda je obogaćena solima i očišćena od bakterija. Nalazi se u neposrednoj blizini prestonice Rejkjavika, u kome je život neka vrsta uživanja.

 

jezero_morain

Foto: topworldresort.com

Jezero Morein, Kanada.

Pri prvom pogledu, reč koja najbolje opisuje ovo mesto je – nestvarno. Boja vode, krajolik, obližnja šuma koja okružuje samo jezero… Iako je sve više turistička atrakcija, visoke planine snežnih vrhova uspevaju da očuvaju mir i gotovo netaknutu lepotu ovog predela koji odmara I leči.

 

kukova_ostrva

Foto: travelonline.com

Kukova ostrva, Pacifik.

Tajanstveni arhipelag, koji je Pacifik uspeo da sakrije od većine znatiželjnih turista. Kukova ostrva (Cook island), kojih ima 15-ak su, najprostije rečeno, razbacana po okeanu na površini od 2.2 miliona kvadratnih kilometara nepregledne vodene pustinje. Bez modernih građevina, lanaca hotela, a ponegde i ljudske ruke.

 

santorini

Foto: truegreece.com

Santorini, Grčka.

Drugo ime ove rajske beline je Tira i pripada grčkim Kikladima, o čijoj lepoti nema potrebe dodatno trošiti reči. Iako je vrlo posećeno i atraktivno, ovo ostrvo vanvremenske lepote je kao stvoreno za uživanje, pa samim tim i život.

 

elidej

Foto: jarebeartrip.tumblr.com

Ostrvo Elidej, Island.

Niti ga je dobila poznata pevačica na poklon, niti je u rukama nekog oligarha milijardera. To je predivno ostrvo koje spade u teritoriju Islanda, a koje posebno privlači pažnju, jer na njemu postoji samo jedna koliba sa saunom, koju koriste lovci iz lovačkog udruženja. Nije ukleto, već je predivno i nenaseljeno od 1930. godine.

 

zanzibar

Foto: mangatrip.rs

Blu Bej, Zanzibar.

Ostrvo začina i pravih morskih čuda. Evropljani su ovde uzimali predah na putu ka Indiji. Žitelji žive bez modern tehnike i pretežno se hrane ribom, voćem i povrćem. Kokosova palma za ovdašnje stanovnike ima najveći značaj zbog jestivih plodova, kao i listova kojim pokrivaju kuće i prozore i od kojih prave torbe za pijacu. Ostrvo bez noćnog provoda, koje je najlepše u novembru.

 

planinska_sela

Foto: imgur.com

Planinska sela, koja kriju krivudavi Alpi u Švajcarskoj.

Svi vole topple plaže, ali samo pojedinci bi se odlučili na život u planinskom selu, koje je mesecima okovano snegom. Ipak, ne treba potceniti lepotu i mir jednog ovakvog mesta, a pogotovo ne zdrav način života koji se ovde vodi. Strmi i blagi nagibi pogotovo predstavljaju pravi zimski raj za sve one koji se smatraju poklonicima zimskog sporta.

Naslovna fotografija: Pixabay