Arheološka istraživanja koja su sprovedena na ovom prelepom ostrvu ukazuju na to da je bilo naseljeno još 1.600 godina pre nove ere. Smatra se jednom od država sa najvišim standardom na svetu. Postoji jedna urbana legenda koja kaže da prilikom posete ovom rajskom ostrvu izbegavate da sedite ispod kokosove palme jer udarac ploda ovog drveta može da usmrti čoveka. U nastavku se navodi da godišnje na taj način strada oko 150 ljudi. Bilo da je trač ili istina, ako se nađete na ovom nestvarnom mestu, ovih 10 stvari svakako treba da znate.

 

parlament

Foto: barbadoscaribbeantravel.com

Ovo je treća na svetu najstarija država sa parlamentarnim uređenjem bez prekida i to od 1639. godine. Da vlada red, govori i podatak da je na Barbadosu sunčanje u toplesu zakonom zabranjeno.

 

hilabi

Foto: trip-suggest.com

Planina Hilabi (Hillaby) je najviđa tačka na ostrvu i iznosi svega 337 metara nadmorske visine. Poređenja radi, njujorški Empajer Stejt Bilding (Empire State Building) visok je 442 metra.

 

mungosi

Foto: YouTube

Mučeći muku sa ogromnom populacijom pacova koji su se množili na poljima šećerne trske. Barbados je iz Indije uvezao mungose, u nadi da će oni redukovati broj pacova. Međutim, potpuno neočekivano, oni su umesto pacova počeli da jedu zmije, koje su prirodni neprijatelji pacova. Pa tako umesto da se reše jednog problema, sada imaju i rastuću populaciju mungosa, za koga se smatra da donosi sreću ako vam pređe put.

 

barbados_turisti

Foto: voyagevixens.com

Godišnje beleži posećenost od oko jedan milion turista iz celog sveta. Takođe velika je i stopa onih koji se bar još jednom vrate da letuju ovde, čak 39% od ukupnog broja turista.

 

barbados_ljudi

Foto: reference.com

Mada lepše zvuči ako se kaže –ljudi sa Barbadosa-, stanovnici ovog rajskog ostrvceta se zovu Barbadošani.

 

kornjace

Foto: Barbados.org

Smatra se pravim rajem za gnežđenje velikih kornjači, čiji starosni vek broji i nekoliko stotina godina. Ovi dobroćudni i stari džinovi predstavljaju svojevrsnu atrakciju i u velikoj meri privlače pažnju radoznalih turista, pa je vlast reagovala tako što je zakonom zaštitila kornjače koja poležu jaja, kao i mladunce koji se izlegu i odmah krenu ka moru.

 

sir_sobers

Foto: loopnewsbarbados.com

Nekada se Barbados u svetu prepoznavao po slavnom igraču kriketa Ser Garfildu Sobersu (Sir Garfield Sobers), a danas je najbolji zaštitni znak ovog ostrva svakako prelepa i talentovana pevačica Rijana (Rihhana), koja je rođena u ovom raju.

 

plantaze_secera

Foto: tripwow.tripadvisor.com

Na ostrvu površine svega 430 kvadratnih kilometara nalazi se ukupno 491 plantaža šećerne trske koja daje rod, kao i 506 vetrenjača, koje celom kraju daju neku posebnu draž.

 

barbados_1_dollar_bn_

Foto: ma-shops.com

Da ne bude zabune, dva dolara sa Barbadosa, vrede kao jedan američki dolar. Glavni grad, Bridžtaun (Bridgetown) je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodno dobro. Ovo je grad po mnogo čemu poseban, koji se gradio u toku XVII, XVIII i XIX veka.

 

grejprut

Foto: uncommoncaribbean.com

Grejpfrut, kiseo, ali zdrav i ukusan je hibridno voće koje je nastalo upravo ovde, na Barbadosu. Inače, zanimljivo je napomenuti da ni jedna strana sila nikada nije uspela da izvrši invaziju na ovo ostrvo.

Naslovna fotografija: www.abovebarbados.com