Izraz, dobro poznat u narodu, koji kaže „veran kao pas“, najbolje opisuje vernost i odanost u pravom smislu te reči. Pas je životinja koja će bez razmišljanja rizikovati svoj život, samo da bi pomogao čoveku koji se o njemu stara. Postoje brojni primeri pasa širom sveta, koji nakon smrti svog vlasnika naglas tuguju na mestu gde je čovek sahranjen i neće da odu. S druge strane, ljubav, toplina i sreća koju pružaju, gotovo da ne mogu da se izmere. U nastavku možete saznati 10 zanimljivih informacija koje niste znali, a vezani su za ova divna stvorenja.

 

zenke_teranje

Foto: chartcons.com

Ženke pasa, bez obzira na vrstu i rasu, koje vlasnici ne sterilišu, samo dva puta u toku godine ulaze u fazu teranja.

 

sanjaju

Foto: nextgendog.com

Naučnici rade na teoriji da psi imaju snove podjednako kao i ljudi. Moždana aktivnost psa, vrlo je slična ljudskoj, pa teorija i te kako ima utemeljenje. Tvrde još i da mali psi sanjaju više i češće od velikih, a pretpostavka je da tokom sna oživljavaju poznate aktivnosti kao što je igra, ili upečatljive trenutke iz prethodnog dana.

 

jedinstveni_nos

Foto: petful.com

Kao što svaki čovek ima jedinstveni i samo njemu svojstven otisak prsta, svaki kit specifične šare na repnom peraju i svaki tigar svoje šare na telu, tako je kod pasa unikatna šara na nosu i ne postoje dve iste.

 

lajka

Foto: dkfindout.com

Lajka, prvi pas koji je otposlat u svemir od strane Sovjetskog saveza, nije mirno uginula, kao što stoji u njihovom saopštenju, već u prilično velikim mukama, jer se kabina u kojoj je bila smeštena pregrejala.

 

sve_razume

Foto: Awwday.com

Istraživanja su pokazala da pas, poput deteta od dve godine može da nauči i raspozna čak 165 različitih reči, uključujući u to pokrete, signale i gestikulaciju. 

 

najmanja

Foto: droles-animaux.skyrock.com

Najmanji pas na svetu je minijaturna čivava po imenu Brendi. Rođena je u decembru 2003. godine na Floridi, a kao odrasla, dugačka je svega 15,2 santimetra.

CptSmith

Foto: dogingtonpost.com

Pre nego što je neslavno potonuo, na Titaniku se nalazilo 12 pasa i svi su se vodili kao putnici prve klase. Na žalost, samo su tri uspela da prežive nesreću i to jedan pomeranac, ženka po imenu Lejdi, koju je njena vlasnica Margaret Hejs umotala u ćebence i ponela sa sobom u čamac za spasavanje i dva pekinezera, koji su takođe imali sreće. 

 

voleo_pse

Foto: documentingreality.com

Da su nacisti tokom II Svetskog rata pokušavali razne ludosti, to je poznato. Jedna od njih, bila je i uverenje, a zatim i pokušaj da se psi nauče da pričaju i čitaju. Adolf Hitler, koji je i sam jako voleo životinje, nadao se da je moguće da istrenirani psi nauče da rečima komuniciraju sa svojim SS gospodarima. U svrhu toga,otvorene su posebne škole za dresuru pasa, gde su mogli da odu samo posebno odabrani psi na obuku kucanja signala svojim šapama.

 

najstariji_pas

Foto: www.fakt.pl

Najstariji pas na svetu doživeo je svoju duboku starost, koja je po ljudskim godinama iznosila 29 godina i 160 dana. Ime mu je bilo Blui, živeo je u Australiji, a bio je rođen davne 1910. godine u junu.

prijateljstvo

Foto: abstract.desktopnexus.com

Nauka kaže da prijateljstvo između psa i čoveka datira još od pre 30.000 godina, kada je čovek uspeo da pripitomi vuka, od koga su posle nastale razne vrste pasa. Inače, mitohondrijski gen svakog psa poklapa se 99,9% sa vučijim genom.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders