Putovanje vozom bi samo po sebi trebalo biti romantično. Posmatranje predivnih prizora, razgovor sa nepoznatim ljudima,  idealno vreme za čitanje knjige, neke su od čari putovanja na ovaj način. No, šta kada se voz uspne na visine na koje ne možete ni da zamislite da ima pristup? Tada putovanje vozom dobija sasvim novo, gotovo adrenalinsko iskustvo. Predstavljamo vam veličanstvene pruge koje paraju oblake. Jednom od njih ste možda i putovali, nalazi se na našim prostorima!

Bernina, Švajcarska

Bernina ekspres je pruga koja povezuje Švajcarsku i Italiju. Voz spada u red starih vozova, a ide 36km/h. Linija je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Voz je turistički atraktivan jer ide kroz predivne alpske krajolike, u njemu se nalaze suvernirnica i bife, a karta se mora rezervisati mnogo ranije.

bernina-railway

weareholidays.com

Tramvaj koji vodi na Mon Blan

Tramvaj koji vodi na Monblan, nudi vožnju koja traje 70 minuta. Predeli koji se mogu videti su impresivni. Karta košta 33 eura. Interesantno je da se tramvaj zaustavlja koso, zbog prirode terena.

tramway-du-mont-blanc

weareholidays.com

Pilatus Bahnen, Švajcarska

Da li biste želeli da isprobate najstrmiju vožnju u Švajcarskoj? Vožnja traje oko sat vremena, i prilično je adrenalinska. Ova pruga se smatra najvišom planinskom prugom na svetu, doseže do 2.132 m nadmorske visine. Da bi voz mogao da se popne uz strminu, u sredinu je postavljen nazubljen točak.

pilatus-bahnen

weareholidays.com

Manitu i Pike železnica, Amerika

Još jedan voz koji se pokreće na zupčanik, koji je prilagođen strminama i sprečava proklizavanje. Vožnja traje oko 2 sata, a cena karte je 30$, a stiže se na vrh planine. To je najviša železnička pruga u Americi, a sagrađena je početkom 20. veka.

manitou-and-pikes-peak-railway

weareholidays.com

Šangaj-Tibet železnica, Kina

Ova pruga se smatra inženjerskim čudom, a doseže do 5.072 m nadmorske visine. Bešuman voz koji se njome kreće ima 11 vagona. Dve trćine ove pruge prolazi kroz čist led.

featured_2

weareholidays.com

Gornergrat, Švajcarska

Vožnja ovom prugom košta 36 švajcarskih franaka, a traje nekoliko sati. Pogled na predele kroz koje prolazi je nezaboravan, a ova žeznica spada u prvu električnu u Švajcarskoj.

gornergrat-bahn

weareholidays.com

Peruanska železnica

Vozeći se ovim vozom, proći ćete kroz 6 različitih tipova klimatskih uslova, a dospećete do visine od  4.781 metara. Izgrađena je 1936. godine. Od 2005. godine saobraća lokomotiva koja radi na gas i natu, istovremeno.

ferrocarril-lima-huancayo

weareholidays.com

Rigi, Švajcarska

Najstarija zupčasta železnica u Evropi, nalazi se na planini Rigi (Alpi), a izgrađena je 1904. godine. Vožnja ovom železnicom je jedinstvena jer se prolazi pored 13 jezera, pa je krajolik impresivan.

rigi

weareholidays.com

Bavarska žečeznica, Nemačka

Još jedan voz koji radi na zupčanik, vozi na visinu 2.962 m, a putovanje njime je spektakularno i uzbudljivo.

bavarian-zugspitze-railway

weareholidays.com

Pruga uskog koloseka, Bugarska

Ovom prugom se putuje 5 sati, voz ide polako i mogu se iz njega videti čak 24 sela, prepuno kuća pravljenih od stare keramike, pirinčana polja i planine. Vodi do najlepšeg bugarskog grada Plovdiv, a dužina joj je 125 km.

bugarska_pruga

Foto: tripadvisor.com

Pruga Beograd-Bar, deonica koja prolazi kroz Crnu Goru

Mada pruga Beograd-Bar, duga 476 km, povezuje mesta po kojima je i nazvana, Beograd i Bar, apsolutno bez daha, zbog uspona i krajolika, ostavlja deonica koja se proteže kroz Crnu Goru. Ova pruga je u promet puštena 1976. godine i tada je predstavljala pravo železničko remek-delo. Od 234 mosta preko kojih prolazi, najduži i najviši je most iznad Male Rijeke. Most je od svog nastanka pa do pre deset godina, kada su Kinezi izgradili jedan viši, bio najviši železnički most na svetu. Dugačak je pola kilometara, a visok 200 metara. Najviša tačka ove pruge iznosi 1,032 m nadmorske visine i nalazi se u Kolašinu. Pruga prolazi i kroz 254 tunela ukupne dužine 114,4 km.

beograd_bar_pruga

Foto: Wikimedia Commons; User: Hons084

mala rijeka vijadukt

Foto: flickr.com (Na slici: vijadukt Mala Rijeka)

Naslovna fotografija: pilatus.ch