Devojka šalje SMS dečku u 20.45h:  Ili ja ili fudbal. Biraj! On odgovara u 22.30h: Biram tebe, ljubavi, bre! Da, fudbal je, kao najvažnija sporedna stvar na svetu, dospeo i u viceve. No, popularnost fudbala je postepeno rasla. Pročitajte neke činjenice iz istorije fudbala, ali i zanimljivosti koje, vrlo verovatno, niste znali.

  1. Prva pravila su, nakon brojnih samostalno donošenih pravila u različitim delovima Velike Britanije, fiksirana sredinom 19. veka. Fudbal se već uveliko igrao po školama i na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kembridž je imao svoja, a druge škole i koledži svoja pravila. Dakle, od 1962. godine osmišljena su pravila, jednaka za sve.

800px-ciro_bilardi_41

  1. Godinu dana kasnije, 1863. godine, stvoren je prvi fudbalski savez u Londonu. Pravila koja su tada postavljena, sa manjim izmenama, postoje i danas. Jedan klub se tada povukao iz saveza, jer su mu smetala 2 pravila, a to su: dozvoljeno igranje rukom i dozvoljeno udaranje po nogama.

arthurcharlesworth

  1. Najstariji kup u fudbalu, engleski FA kup, održan je 1872. godine. Najstarija liga je osnovana 1888. godine godine, a osnovana je od strane Aston Vile.

fa_cup_logo

  1. Fudbal je danas najpopularniji sport jer ima jednostavna pravila i nema previše opreme. Profesionalno, ova igra se igra u 200 zemalja sveta, a broj amatera je daleko veći od broja profesionalaca.

jewaharlal_nehru_stadium_kochi_isl

  1. Smatra se da je plasman Obale Slonovače na Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom 2006. godine, prekinulo građanski rat u toj zemlji.

800px-cote_diviore_nt_2010

  1. Postoji poznat slučaj „fudbalskog rata“ koji se desio između Hondurasa i Salvadora, nakon što je Honduras je pobedio sa rezultatom 3:0. Rat je trajao 100 sati, a desio se 14. jula 1969. godine.
  1. Devedesetih godina je postojao pokušaj promene završetka utakmice i pravila u vezi sa tim. Dakle, kako bi se izbegli 11erci, predloženo je novo pravilo pod nazivom zlatni gol koje glasi: Ukoliko u produžecima padne gol, ekipa koja je gol dala, prolazi u daljnju fazu takmičenja ili to takmičenje osvaja. No, zlatni gol nije zaževo pa je predložen srebrni gol, a on glasi: Meč se neće završiti postignutim golom, već će se igrati do kraja polovine produžetka u kojoj je prvi gol postignut. Ni ovo pravilo nije zaživelo.
  1. Bela tačka na terenu, mesto sa kog se izvodi penal, uvedena je krajem 19. veka, jer se pre toga svaki put krečom iscrtavala bela linija. Stoga, ovim je učinjena ušteda.

800px-ryan_valentine_scores

  1. Godine 1950. Indija je odustala od Svetskog prvenstva, jer igračima nije dopušteno da igraju bosonogi.
  1. Prvi zvanični TV prenos fudbalske utakmice desio se 1937. godine, a prenosila se utakmica koja se odvijala između prvog i drugog tima Arsenala.

Izvor za slike: Wikimedia commons