Faberžeova izuzetna jaja, ukrašena draguljima, pretrpela su tragičnu istoriju koja ih je rasula svuda po svetu. Pročitajte fascinantne činjenice o ovim glamuroznim jajima i njihovoj sudbini.

  1. Carica iz dinastije Romanov je godinama dobijala neobične, ali ekskluzivne, poklone za Uskrs. Jedan od takvih poklona bilo je belo, veliko jaje, napravljeno od emajla, sa žumancetom od zlata, unutar kog je bila zlatna koka, unutar koje se nalazila minijaturna dijamantska kruna i još manje jaje od rubina.

1

  1. Pitera Karl Faberže je napravio 50 jedinstvenih uskršnjih jaja namenjenih carskoj ruskoj porodici.

2

  1. Unutar jaja, svake godine, nalazio se neki drugi minijaturan i precizno napravljen predmet. Nekad je to bila muzička kutija, nekada paun sa repom od dragulja, zatim minijaturni porodični dvorac, mehanički labud, hodajući slon, transsibirska železnica…

3

  1. Jaje sa vozom je predstavljalo tek završenu železnicu koja se prostirala od Moskve do Vladivostoka. Uz maleni ključ, minijatrurna lokomotiva bi, zajedno sa dijamantskim farovima, pokrenula 5 zlatnih vagona, sa prozorima od kristala na kojima je mikro slovima bilo ugravirano ’’Toalet za dame’’, ’’Dozvoljeno pušenje’’, ’’Zabranjeno pušenje’’.

4

  1. Neka jaja su izrađena od zlata, prekrivena slojem najfinijeg laka, kao i dragim kamenjem. Druga su, pak, prepuna detalja, sitno graviranih, rezbarenih, oblikovanih.

5

  1. Jaja su se prvi put pojavila u javnosti na izložbi u Parizu 1900. godine, a mišljenja kritičara i kolekcionara su podeljena. Jedni su bili oduševljeni perfekcionizmom ruskog juvelira, dok se drugima nije dopadala njegova tzv. neumerenost.

6

  1. Piter Karl Faberže je prvo zlatno jaje napravio je 1885. godine, nakon čega su ga pozvali da bude carski juvelir. Živeo je na visokoj nozi sve do dolaska Boljševika, kada je emigrirao u Švajcarsku, gde je ubrzo i umro.

7

  1. Staljin je prodao 14 Faberžeovih jaja, kako bi novac “uložio” u nešto drugo; slično Lenjinu koji je prodavao rusko krzno kako bi kupio američku pšenicu.

8

  1. Od 50 carskih jaja, 43 se danas nalaze u muzejima ili su deo privatnih kolekcija, dok se za preostala ne zna gde su. Stalno traje potraga za njima.

9

  1. Prošle godine, carsko jaje iz 1887. godine, čija vrednosti 33 miliona dolara, pronađeno je u prodavnici suvenira na Srednjem zapadu.

10

Fotografije: Pinterest, bbc.com

Pogledajte još slika najskupljih jaja na svetu: Faberžeova jaja: Najskuplja uskršnja jaja na svetu, II deo