Jedan od onih jedinstvenih naroda, koji ne liči ni na jedan drugi. Narod koji je pokorio surovu zimu, koji jedva ispoštuje „dead line“, i koji uživa i zimi u sladoledu. Po prirodi optimistični, naviknuti na hladna leta i finansijske krize, Rusi su narod koji vodku pije kao vodu. Život i kultura ove nacije obiluje najrazličitijim običajima, od onih koji su bizarni, preko smešnih, pa do mnogo lepih. Ako se spremate da posetite ovu čudnu i lepu zemlju, ne bi bilo loše da znate sledeće.

 

Foto: shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Kašičica u čaju je jedna od čestih pojava u ruskoj svakodnevici. Postoji jedna šala koja kaže da Rusi piju čaj sa zatvorenim desnim okom kako se ne bi uboli na kašičic koju nikada ne vade iz čaja. Legenda kaže da se sa kašičicom u šolji čaj brže hladi i da je drugačijeg ukusa.

 

Foto: rusmania.com

Foto: rusmania.com

Kao narod koji živi na tlu okovanom zimom, Rusi se ne smeše puno i često. Prema tome, ako vam se na ulici ili u prevozu neko ipak nasmeje, pogledajte se u ogledalo da se niste isprljali, umazali ili uradili sa sobom nešto slično smešno, a da toga niste ni svesni.

 

Foto: archiducation.wordpress.com

Foto: archiducation.wordpress.com

I dok je u svetu intimna zona, koja iznosi krug odručene ruke oko tela, nešto na šta se u velikoj meri polaže, Rusi i ovde ruše granice. Kada je gužva u prevozu ali i ovako, Rusi nemaju problem da naruše intiman prostor jedni drugima, a i nije retkost da se „lepe“ jedni za druge dok čekaju nešto u redu.

 

Foto: planningcapital.com

Foto: planningcapital.com

U Evropi i na Zapadu, razgovor o novcu je uglavnom tabu tema. U Rusiji, to je vrlo česta tema, koja se poteže između kolega, prijatelja, članova porodice, ali i sa nepoznatim ljudima.

 

Foto: davidwolfe.com

Foto: davidwolfe.com

Rusi imaju interesantan običaj, ukoliko pođu negde i sete se da su zaboravili nešto, da se ne vraćaju po to, jer vraćanje smatraju lošim znakom. Ako ipak moraju da se vrate, Rusi se obavezno pogledaju u ogledalo pre nego što opet izađu.

 

Foto: youngclergywomen.org

Foto: youngclergywomen.org

Ukoliko se u Rusiji nađete u društvu gde sedi neki vaš imenjak, obavezno u sebi poželite želju, jer se tamo neguje verovanje da će se ta želja ispuniti. Ali, ni pošto nemojte na glas da je izgovorite, jer onda od ta posla nema ništa.

 

Foto: mojrecept.info

Foto: mojrecept.info

U Rusiji gotovo svaka kuća ima jednu veliku najlon kesu prepunu istim takvim najlon kesama iz prodavnice koje se ne bacaju, a koje služe kao kese za smeće i za bilo šta drugo.

 

Foto: inverse.com

Foto: inverse.com

Ako idete u goste ili na neki romantičan sastanak nemojte nikako da nosite sa sobom paran broj ruža, jer Rusi paran broj cveća nose samo na groblje. Tu smo slični, zar ne?

 

Foto: srpskoruskiklubuzice.rs

Foto: srpskoruskiklubuzice.rs

Samovar zauzima posebno mesto u ruskoj tradiciji i u duboko ukorenjenom običaju ovog naroda da redovno pije čaj, što stranci smatraju posebnim doživljajem, pogotovo ako samovar stoji na ručno rađenom belom stoljnjaku, koji je ukrašen ornamentima.

 

Foto: torom.tumblr.com

Foto: torom.tumblr.com

Još jedan značajan segment ruske tradicije jesu i babuške, odnosno matrjoške, dobro poznate drvene igračke, koje se sastoje najmanje od 6 lutaka, koje se rasklapaju i stavljaju jedna u drugu. Uglavnom se rade u cilindričnoj formi, nemaju ruke, već su one naslikane. Tradicionalno, lutke oslikavaju žene u nacionalnoj ruskoj nošnji, mada se na njima mogu naći i likovi iz bajki, ali i muški likovi. Veruje se da je tradicija izrade matrjoški u rusiju doneta iz Japana.

Naslovna fotografija: Russianmind.eu