Slovenska hladna i gigantska zemlja koja zahvata istok Evrope i sever Azije. Zemlja temperamentnih ljudi i votke, Crvenog trga i Ermtaža, Sibira i Bajkala. Zvanično je, po površini, najveća zemlja sveta (17 miliona i 125 hiljada kvadratnih kilometara). Graniči se čak sa 18 država i ima 15 gradova sa više od milion stanovnika. Postojbina Dostojevskog, Rahmanjinova, Solženjicina, Čajkovskog i Puškina. Ruska Federacija, pred vama, kroz 10 zabavnih činjenica.

 

sibirska_tundra

Foto: todiscoverrussia.com

75 % od ukupne površine Rusije (oko 9 miliona kilometara kvadratnih), leži pod snegom i ledom tajgi, tundri i stepi Sibira. Po nekim tvrdnjama, ime „Sibir“ potiče od tatarske reči, koja u prevodu znači „uspavana zemlja“, što ima smisla, jer se zimi, koja traje i po 9 meseci temperatura spušta i do – 67 stepena Celzijusovih.

 

rusko_ne_gej

Foto: gmag.com.tr

U današnje vreme, na tlu ove zemlje je nelegalno objašnjavati maloletnom detetu, šta je to „gej“ populacija i ko njoj pripada.

 

rusi_kasnili_na_olimpijske_igre

Foto: www.pri.org

Ruski carski Olimpijski tim je 1908. godine, na Olimpijske igre u Londonu, stigao sa 12 dana zakašnjenja, jer u to doba, Rusi još uvek nisu koristili Gregorijanski kalendar.

 

amerika_kupila_aljasku

Tadašnje Sjedinjene Američke Države, u cilju proširenja svoje teritorije su 1867. godine od Rusije kupile celu Aljasku, po ceni od 7,2 miliona američkih dolara.

 

staljin

Foto: reddit.com

Josif Visarionovič Džugašvili Staljin, do svoje osme godine, kada je tek počeo da uči, uopšte nije znao ruski jezik. Poreklom Gruzijac, otac mu je bio obućar, a majka kmet od rođenja. Njihovo troje dece je umrlo, pa je Josif, iz milošte zvani „Soso“ ostao jedinac. Kada je njegova prva žena, Ekatarina Svanidze umrla nakon samo tri godine njihovog braka, Staljin je izjavio kako su sa njom umrla sva topla ljudska osećanja, jer je samo ona umela da zaleči njegovo srce.

 

pripitomljena_lisica

Foto: prooffreader.com

U pojedinim delovima Rusije, naučnici su sprovodili eksperimente, pa su u tu svrhu neke vrste lisica pripitomljene, te se smatraju domaćim životinjama, od 1959. godine.

 

porez_na_bradu

Foto: old.themoscowtimes.com

Za vreme vladavine ruskog cara i imperatora Petra Velikog, postojao je takozvani „porez na bradu“, koji su morali da plaćaju svi oni koji su želeli da nose bradu.

karacaj

Foto: rtv.rs

 Jezero „Karačaj“ (ruski: Карача́й) malo jezero u južnom Uralu, na zapadu Rusije, smatra se jezerom koje je najzagađenije radioaktivnim otpadom na svetu. Sovjetski Savez je, počevši od 1951. godine u kontinuitetu odlagao radioaktivni otpad iz nuklearne fabrike Majak. Nivo radijacije na najzagađenijem mestu na jezeru, izmeren 1990. godine, iznosio je 600 rentgena po satu.

 

sunce_oko_zemlje

Foto: esclavosdelsistema11.blogspot.com

1 / 3 Rusa, koji žive u zabačenim delovima ove zemlje, veruje da se Sunce okreće oko Zemlje.

 

nuklearne_snage

Foto: tema.in.ua

Moto ruskih snaga opremljenih nuklearnih oružjem je: „Posle nas, nastaje tišina“.

Naslovna fotografija: vilingstore.net