Za njega kažu da je treći po redu izdanak prilično bizarne severnokorejske komunističke dinastije, koja gospodari nad Severnom Korejom, koju bismo mogli da okarakterišemo i kao najizolovaniju zemlju sveta. Proširio je zatvore i radne kampove, pokrenuo nuklearni reaktor u Jongbjonu, prkosi Kini i pokazuje daleko veću surovost od svog oca i dede. Sastavili smo listu od 10 čudnih, pa i bizarnih zakona, koji su na snazi od kad je ovaj mladi čovek stao na čelo svoje države.

 

zakonom_odobreno

Foto: EMGN

Doneo je novi zakon o tome kako muškarci smeju da budu ošišani. Navodi tvrde, da muškarci smeju da izaberu jedan od 10 stilova kratke kose, a žene čak 18. Najinteresantnije od svega je to, što je on, koji je doneo ovaj zakon, upravo prvi koji ga ne poštuje.

pjong_jang

Foto: ac-frieden.travellerspoint.com

Po sledećem zakonu, Vlada je ta koja odlučuje ko živi u prestonici, a ko ne. Bilo gde u svetu, ako poželite da živite u nekom gradu, jednostavno se spakujete i odete tamo. Međđutim, to nije ovde slučaj. Ako poželite da živite u Pjongjangu, moraćete prvo da potražite odobrenje od Vlade, jer je prestonica rezervisana za one koji su najuspešniji i i najlojalniji, po merilima režima, naravno.

 

svako_mora_da_glasa

Foto: www.thejournal.ie

Svako mora da glasa. Sa naglaskom na -mora-. Nazire se besmišlje, jer protiv vladajuće porodice, bar do sada, niko nije imao dovoljno smelosti da pokuša da se kandiduje. Iako se država zove „Demokratska republika Severna Koreja“, njeni stanovnici baš i ne osećaju tu demokratiju. Nekoliko puta se dogodilo da se neko suprotstavi, ali to su ustvari bili plaćenici vladajuće dinastije, koji su imali ulogu da izgube.

 

propaganda

Foto: www.springfieldnewssun.com

Nazire se gledanje televizije. Da, dobro ste pročitali. Ako ste stanovnik Severne Koreje, možete da zaboravite na serije i uopšte program sa zapada, da ne pominjemo informativni program. Kada upalite televiziju, možete izabrati neki od tri državna kanala koji su u opticaju (samo tri), a koji su naravno kontrolisani od strane režima, te jedino imaju propagandni program.

 

Po idućem zakonu, potpuno je nelegalno posedovati Bibliju. U ovoj zemlji, režim ju je okarakterisao kao simbol zapadne kulture. Nasuprot tome, ubedili su ljude da Kim porodica poseduje božanske moći, te da je Kim Džong Unov otac umeo da kontroliše vreme svojim mislima.

porodice_placaju_kaznu

Foto: Listverse

Onaj ko počini zločin, kao kaznu, gledaće svoju porodicu kako trpi kaznu. Po ovom varvarskom zakonu, ako recimo pokušate da pobegnete iz zatvora, čitava vaša porodica. Bez obzira da li su to bliži ili dalji rođaci, deca, ili familija iz drugog grada, svi u celosti će biti kažnjeni.

 

teski_uslovi_za_zene

Foto: Flickriver

Uslovi za žene u vojsci su izuzetno teški. Izložene su satima teških vežbi, kao i svakojakim vremenskim uslovima i bukvalnom teorijskom „ispiranju mozga“, na teme domovine, patriotizma i odanosti.

samo_sluzbenici_voze

Foto: expost magazine

 

Vozačku dozvolu u Severnoj Koreji ne može da poseduje svako. Jedini, kojima je dozvoljeno da poseduju kola su državni zvaničnici i službenici, pa se procenjuje da na 1.000 ljudi u ovoj zemlji, njih 10 poseduje prevozno sredstvo.

 

edukacioni_kampovi

Foto: New Focus International

Imati sopstveno mišljenje je protivzakonito! Ukoliko se pročuje, da izražavate javno neki stav koji se kosi sa stavovima režima ili Džong Unove vladavine, protiv vaše volje će vas poslati u neki od edukacionih kampova, gde vas naravno, neće edukovati već će vas mučiti, pretiti vam i trovati propagandom.

 

nema_odlaska

Foto: Quora

Ako ste se rodili na teritoriji Severne Koreje, nije vam dozvoljeno da je napuštate, pa čak ni da biste otišli na odmor negde. Takođe, internacionalni pozivi sa mobilnog telefona vam nisu dozvoljeni.

Naslovna fotografija: www.historia.ro