Ako spadate među ljude koji počnu da se smeju samo kada pomisle na to da ih neko zagolica, onda je ovo pravi tekst za vas. Osim što je zabavno i što podstiče na smejanje i dobro raspoloženje, golicanje, a nauka je to dokazala, osim što popravlja vaše raspoloženje popravlja i ukupno stanje organizma. U staro vreme, korišćeno je kao sredstvo iznuđivanja odgovora pri ispitivanju zatvorenika, verovali ili ne. Kada pomislimo na golicanje prva slika na koju pomislimo je belo perce koje prelazi preko stopala, zar ne? Šta je još korisno, ali i iznenađujuće vezano za ovu veselu aktivnost, saznajte u produžetku.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Zanimljivo kod golicanja je, između ostalog i to što, čovek ne može sam sebe da zagolica. Naučnici i dalje nisu sigurni zašto je to tako, ali nagađaju da se radi o teoriji očekivanog i neočekivanog kontakta našeg tela sa nekim objektom ili pak drugim telom.

 

Foto: elitereaders.com

Foto: elitereaders.com

Golicanje može biti objašnjeno i kao sistem upozorenja za ljudsko telo. Pošto se oslanja na spoljne stimulanse, telo postaje višestruko osetljivije i fokusirano na ono što se nalazi oko njega. Na primer, ako osetimo nešto što podseća na golicanje po ruci, automatski ćemo pomisliti da je neki pauk ili buba u pitanju i reagovaćemo preventivno.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Što više godine prolaze, to telo postaje manje osetljivo na golicanje. Do 40-e godine, koja se smatra zamišljenom polovinom ljudskog veka, telo sadrži 10 puta jače receptore, pa nije ni čudo što ljudi vremenom postaju sve manje osetljiviji na golicanje.

 

Foto: indiatimes.com

Foto: indiatimes.com

Golicanje možete posmatrati i kao vežbu za mršavljenje. Opšte je poznato da glasan i jak smeh dovodi do sagorevanja kalorija. Istraživanja su pokazala da 15 minuta jakog smeha uništava između 20 i 40 kalorija dnevno. Nije baš pravi trening, ali može biti idealan dodatak istom.

 

Foto: colombia.com

Foto: colombia.com

Takođe, ova samo naizgled bezazlena radnja, može pospešiti seksualnu želju, jer je poznato da je koža jedan veliki čulni organ, te svaki dodir, a pogotovo oni nežni i delikatni mogu biti izvor uživanja.

 

Foto: dreamstime.com

Foto: dreamstime.com

Da li ste se ikada zapitali zašto golicanje izaziva smeh? Ovo je ustvari jedna od najvećih naučnih nedoumica. Jedino što naučnici mogu da povežu jeste zabava i osećaj razdraganosti kada vas neko golica, a koji su takođe razlozi za smeh. Ipak, golicanje nije uvek ni prijatno, niti ugodno, ali se i tada smejemo. Zašto?

 

Foto: healthline.com

Foto: healthline.com

Posmatrano sa sociološke strane, golicanje pomaže zbližavanju i otopljavanju međuljudskih odnosa.

 

Foto: vox.com

Foto: vox.com

Ko je golicljiviji, muškarci ili žene? Po malo neočekivano, odgovor je, muškarci.

 

Foto: scienceabc.com

Foto: scienceabc.com

Oni iskusni, tvrde da je moguće zavarati mozak i ubediti ga da telo ne trpi golicanje, tako što će te položiti dlan preko lica onoga ko vas golica i razmišljati o tome kako vi golicate njega. Zvuči čudno i zanimljivo, ali ujedno i lako za proveriti.

 

Foto: kravendude1.deviantart.com

Foto: kravendude1.deviantart.com

Još jedan od benefita od golicanja, mogu imati i osobe sa ravnim tabanima, jer pokreti koje noga izvodi pri golicanju stimulišu mišiće stopala, a takođe, tvrdi se da štucanje prestaje ako vas neko neočekivano zagolica.

Naslovna fotografija: SUWalls