Pretpostavka je da bi svaki verski poglavar trebalo da bude oličenje poštenja, skromnosti, pobožnosti i mudrosti. Narodi uglavnom u svoje poglavare, bilo da se oni nazivaju patrijarh, papa, imam ili rabin, gledaju kao na duhovnog oca nacije, te on može da predstavlja jednom narodu faktor stabilnosti. Ili nestabilnosti. Istorija kazuje da nisu uvek svi poglavari bili skromni i pobožni kako se od njih očekivalo, a za vas smo izdvojili deset poglavara rimokatoličke crkve, koji su i nakon stupanja na tu svetu dužnost nastavljali da upražnjavaju svoje životne potrebe i navike.

 

julije_ii

Papa Julije II (Giuliano della Rovere), obavljao je tu finkciju jednu deceniju, od 1503. godine, do 1513. godine. Ostao je upamćen po mnoštvu ljubavnica koje je imao dok je obavljao ovaj visoki crkveni položaj i čak po najmanje jednom ženskom detetu koje je imao. On je bio papa koji je unajmio Mikelanđela Buonarotija da oslika Sikstinsku kapelu.

 

bonifacije_viii

Foto: Skepticism.org

Papa Bonifacije VIII (Benedetto Caetani), vršio je dužnost kao 193. papa po redu od 1294. godine do 1303. godine. Njegova sklonost ka pedofiliji bila je nadaleko znana, a nije mu bilo strano ni opštenje sa po nekoliko žena u isto vreme.

 

stefan_vi

Papa Stefan VI (Stephanus VI), koji se na toj poziciji nalazio od 896. godine do 897. godine, ostao je upamćen po posthumnom sudskom procesu koji je poveo protiv pokojnog pape Formoza. Išao je dotle da je iskopao telo pokojnog pape, odenuo ga u papsku odoru, postavio na presto i suočio sa optužbama. Tom prilikom, jedan istoričar je zapisao: „Leš je mudro ćutao dok je papa urlao na njega“. Vladao je samo godinu dana jer je zadavljen od strane svojih neistomišljenika.

jovan_xii

 

Papa Jovan XII, je u neku ruku izuzetak jer je, 955. Godine kada je ustoličen, imao samo 18 godina. Bez obzira što je postao poglavar crkve, nije se odrekao svojih ljubavnica, kao ni onih koje su bile sa njegovim ocem. Što se tiče njegove smrti, postoje dve tvrdnje, koje kažu da je umro od infarkta, odnosno da ga je ubio jedan ljubomorni muž koji ga je zatekao u krevetu sa svojom ženom.

 

lav_x

Papa Lav X (Giovanni di Lorenzo de Medici) stolovao je od 1513. godine, pa sve do 1521. godine, kada je umro. Ovaj izdanak porodice de Mediči ostao je upamćen kao papa kod koga ste novcem mogli da otplatite svoje grehe. Za odreenu svotu novca dobijala se priznanica, kao dokaz da su gresi oprošteni.

 

benedikt_ix

Papa Benedikt IX, ili „demon iz pakla prerušen u sveštenika“, kako ga je nazvao jedan monah. Postoje izvori koji tvrde skandaloznu informaciju da je ustoličen sa samo 12 godina, a drugi pak tvrde da je imao između 18 i 20 godina. Ušao je u istoriju kao jedini papa koji je prodao svoje mesto i to za veliku količinu para, zbog čega je kasnije i proteran iz crkve.

 

pavle_ii

Papa Pavle II bio je aktuelan od 1464. godine, do 1471. godine. Opisivan je kao izraženo paranoičan i tajnovit. Priređivao je bankete i balove, na kojima je vidno uživao sa ženama. Politika ga nije preterano zanimala. Ostao je upamćen po raskalašnom životu.

 

pavle_iii

Papa Pavle III (Paulus Tertius) bio je 220-ti papa po redu i obeležio je period od 1534. godine, pa do 1549. godine. Frapantan podatak kaže da nije krio od javnosti da ima čak četvoro dece, a jednog sina je čak učinio vojvodom od Parme. Išao je toliko daleko da je dvojicu svojih unuka imenovao kardinalima.

sikst_iv

Papa Sikst IV (Francesco della Rovere) obeležio je period od 1471. godine do 1484. godine. Jedan od najgorih sa ove liste, imao je najmanje šestoro dece, od kojih je jedno čak dobio sa svojom sestrom, a ni nepotizam mu nije bio stran, jer je svojim članovima porodice obezbedio dobre društvene i materijalne pozicije.

 

aleksandar_vi

Papa Aleksandar VI (Rodrigo Lanzol y de Borja), bio je možda i najkontroverzniji papa, koji dibidus nije prezao ni od čega, a koji je stolovao od 1492. godine, pa sve do 1503. godine. Imao je sina po imenu Ćezare i ćerku Lukreciju, koje je koristio za sopstvene poslove. Brojne ljubavnice su mu potkazivale njegove neprijatelje, a postoje govorkanja da je opštio i sa sopstvenom ćerkom. Inače i svoj kardinalski položaj i svoju papsku titulu je kupio novcem.

Naslovna fotografija: vlp.by