Kada bi se organizovalo takmičenje za zemlju sa najviše nesvakidašnjosti u svom uređenju, bez obzira što se pruža na samo 0,4 kvdratna kilometra, bez sumnje, Vatikan, ili „papska država“, kako se još zove, odneo bi pobedu. Jedina je država u Evropi koju vodi apsolutni monarh – Papa. Od 1984. godine, Vatikan je upisan na UNESCO-vu listu kao kulturna baština.

 

bazilika_svetog_petra

Foto: Pinterest

Središte Vatikana čini bazilika Svetog Petra, koja je sagrađena nad nekropolom prvog Pape, samog apostola Petra, čiji zemni ostaci počivaju na ovom, najsvetijem mestu za sve katolike. Ovo mesto se još zove i -grad mrtvih-. Originalna građevina, sazidana je u IV veku, da bi u XVI veku bila rekonstruisana.

 

apostolska_palata

Foto: toptherm.rs

Od 1377. godine, Apostolska, a popularno nazivana još i Papska palata, bila je dom za više od 55 Papa, a po veličini je treća najveća palata na svetu. Kompleks ima oko 1.400 soba i odaja, u koje spadaju i čuvena Sikstinska kapela, kao i Rafaelove sobe.

 

sikstinska_kaela

Foto: roma.fanpage.it

Sikstinska kapela je zaista jedna impozantna građevina, koja nije ni nalik nečemu drugom. Fresko-dekoracija je tako urađena od strane Mikelanđela i drugih majstora, da se stiče utisak kao da su fugure sa tavanice kapele, koja zahvata površinu od 1.100 metara kvadratnih, žive.

 

vatikanska_posta

Foto: virginstamps.com

Bez obzira što broji nešto više od 800 stanovnika, Vatikan ima svoj sopstveni finansijski sistem i banku, radio i televizijsku stanicu, astronomsku opservatoriju, poštu i izdavačku kuću.

posecenost_turisti

Foto: blogs.ntu.edu.sg

Ovo je najposećenija zemlja sveta, ako uzmemo u obzir broj stalnih stanovnika i cifru od oko 5 miliona posetilaca, na godišnjem nivou.

 

dvorac_san_andjelo

Foto: Framepool

Iza zidova prostorija Papine lične biblioteke, postoji tajni prolaz, skoro 800 metara dugačak, koji je povezan sa dvorcem Svetog Anđela, koji se nalazi na obali reke Tibar, dijagonalno od Vatikana. Poznato je da se ovaj prolaz, koji danas navodno više nije u funkciji, koristio u slučaju nužde, kao recimo, 1527. godine, kada je Papa Kliment VII njime pobegao usled velike pljačke Rima (Sacco di Roma).

 

kaligula

Foto: www.wisegeek.com

Svojevremeno, rimski imperator Kaligula, podigao je manji cirkus na Vatikanskom brdu, koje je tada bila bašta njegove majke. Kako bi obeležio središte cirkusa, palo mu je na pamet da čak iz Egipta dopremi obelisk, koji je stajao u Heliopolisu oko 3.000 godina, a koji je izrađen od jednog komada crvenog granita, težak više od 350 tona. 1586. godine, gigantski obelisk je premešten na Trg Svetog Petra, gde i danas stoji.   

 

drzavljani

Foto: forum.santabanta.com

Građanima Vatikana se smatraju svi oni koji žive i rade u njemu a u službi su Pape ili obavljaju diplomatske poslove. Iako se niko od stanovnika na tlu Vatikana nije tu i rodio, moguće je da dobiju državljanstvo, koje traje dok su u službi na svetom tlu. Kada njihovim poslovima dođe kraj, Vatikan ih više ne smatra svojim državljanima.

 

garda

„Sveta stolica“ takođe ima i svoju malu vojsku koja je sastavljena od oko 130-ak pripadnika Švajcarske garde, koji, po tradiciji već više od 500 godina štite Vatikan i poglavara. Na konkurs za mesto gardiste, može da se prijavi svaki Švajcarac između 19 i 30 godina, koji ima švajcarsko državljanstvo, a smatra sebe katolikom. Uslov je još i da nije niži od 174 santimetra i da ima osnovnu vojnu obuku, kao i diplomu srednje škole, najmanje. Dobivši službu, zadužuju i tradicionalnu uniformu jarkih boja, koju je dizajnirao Mikelanđelo.

 

vino

Foto: laventanadeljuicio.mx

Vatikan je zemlja sa najvećom konzumacijom vina na svetu, ako se uzme u obzir broj stanvnika. Po toj računici, svaki stanovnik Vatikana godišnje uživa u 56 litara vina.

Naslovna fotografija: nanozine