Najpodesniji izraz kojim bismo mogli opisati ova stvorenja koja jedva da narastu 1,5 milimetar jeste – noćna mora. Razmnožavaju se, čini se brže od brzine svetlosti, svaki atletičar bi im pozavideo na brzini i skoku, a obrnuto proporcionalno svojoj minijaturnoj veličini, ostavljaju za sobom potpunu katastrofu. Dosađuju i prave probleme našim kućnim ljubimcima, a nije im stran ni napad na ljude. Pogodili ste bez i malo muke, nastupaju buve!

 

1

Foto: zivotinje.rs

Neverovatan podatak! Samo jedna ženka buve, u stanju je da položi čak 20 jaja dnevno, od čega su obavezno polovina njih (dakle, 10) ženke. Daljom računicom, dolazimo do gigantske cifre od 20.000 jedinki za nešto manje od dva meseca.

 

buve_prezive_zimu

Foto: catersnews.com

Protivno svim ubeđenjima, niske zimske temperature, pa čak ni one ispod nule, ne znače da smo bezbedni od njihovog prisustva. One se samo primire tokom ledenih dana, te prezime u svojim čaurama, čekajući prvu priliku da se izlegu.

 

skakaci

Foto: biljkaizivuljka.blogspot.si

Jedno im se mora priznati: fascinira njihova sposobnost skakanja. Naučnici su izračunali da buva može da skoči čak 110 puta više od svoje prosečne dužine (do 1,8 milimetara). Poređenja radi, to je kao kada bi čovek bio u stanju da skoči preko zgrade koja ima 30 spratova. Zvuči neverovatno.

 

buva_odraz

Foto: spaceanswers.com

Brzina kojom se odrazi i skoči, 20 puta je veća, nego što je brzina spejs-šatla pri poletanju.

 

buva_u_kuci

Foto: zivotinje.rs

Ova stvorenja se smatraju starosedeocima naše planete, jer na Zemlji borave već 165 miliona godina, u prilog čemu govore i pronađeni fosilni ostaci, doduše, znatno većih predaka.

 

fosil buve

Foto: Vijesti

Fosili, pronađeni na teritoriji Kine, 2012. godine, svedoče o stvorenju, koje su tamošnji naučnici iz milošte prozvali „zver“, a koje je bilo veliko čak 2,5 santimetra. Kako navode biolozi, ondašnje buve bile su dobro opremljene jakom rilicom i bez problema su mogle da buše i prodiru u podslojeve debelokožaca. Ipak, imale su jednu manu u odnosu na današnje buve, nisu skakale, već su gmizale.

 

buve_svuda

Foto: petface.net

Osnovna zabluda o buvi jeste da napadaju životinje samo napolju. Čest je slučaj da od ujeda buve pate i kućni ljubimci koji ne izlaze napolje, jer one mogu ući u kuću kroz prozore i vrata, pa čak i pukotine, a možemo ih i mi uneti na odeći ili obući.

 

Hemijsko_sredstvo

Foto: petface.net

Na žalost čista, pa čak i dezinfikovana kuća ne znači odsustvo buva. Dovoljna je samo jedna, koja če u vrlo kratkom roku napraviti pravu invaziju, a sasvim je sigurno da ih običan prašak ili sredstvo za poliranje neće ukloniti, već samo specijalizovana hemijska sredstva.


 

obozavaju_parket

Foto: ruzicguca.com

Koliko puta ste čuli da je neko bacio tepih ili neku prostirku, jer mu se kućni ljubimac napunio buvama? Preventivno, ali bespotrebno, jer buvama nije potrebna meka podloga, one su u stanju da se razmnožavaju bilo gde, a najčešće u mračnim ćoškovima i prorezima u parketu.

 

ciscenje_poslednje

Foto: njuska.com

Ako kod svog ljubimca ne primećujete odrasle jedinke, to je samo jedan korak ka istrebljenju, jer su odrasle buve, verovali ili ne samo 5% od ukupne populacije ovih napasti. Iz tog razloga, potrebni su redovni tretmani i čišćenje, kako same životinje, tako i prostora u kome ona boravi.

Naslovna fotografija: Petface.net