Kada je 1996. godine mladi, talentovani, ali i nadobudni, Aleksander Mek Kvin (Alexander McQueen) postao glavni dizajner modnog konglomerata „Živanši“ (Givenchy), osnivača kompanije, slavnog kreatora Ibera de Žinašija, nazvao je „potpuno nebitnim“. Jedan od poslednjih džentlmena visoke mode, koji od početka nije bio oduševljen izborom novog kreatora, odlučio je da ne odgovori Mekkvinu lično, već je uopšteno konstatovao: „Kada prodate kompaniju, vi više niste gazda“. Ovo je možda i najbolji podatak koji govori o liku i delu čoveka, koji je, svojim talentom i smislom za lepo, mogao svaku ženu da pretvori u savršenu damu. Tome svedoči i dugogodišnje prijateljstvo sa čuvenom Odri Hepbern (Audrey Hepburn), koje je prekinuto tek njenom smrću. Po malo zaboravljen, čovek koji je utabao stazu maloj crnoj haljini i visokoj modi, gospodin, Iber de Živanši.

 

Foto: fashionencyclopedia.com

Foto: fashionencyclopedia.com

Jedan je od vodećih francuskih dizajnera koji je svojim komadima odeće napravio pravu tihu revoluciju XX veka. Živa legenda visoke mode, čija je karijera trajala pola veka, Iber de Živanši, rođen je 21. februara 1927. godine, u malom francuskom gradiću po imenu Bove (Beauvais).

 

Foto: 6am-mall.com

Foto: 6am-mall.com

Sa 17 godina, u dogovoru sa porodicom, donosi odluku da se preseli u prestonicu mode, Pariz, gde je bez muke upisao prestižnu Nacionalnu školu likovnih umetnosti. Zahvaljujući svom nabujalom talentu, brzo su ga primetili neki od najuticajnijih dizajnera tog vremena. Nije mnogo vremena prošlo dok mladi Iber nije postao lični asistent najveće suparnice Koko Šanel (Coco Chanel), avangardne i legendarne Else Skjapareli (Elsa Schiaparelli).

 

Foto: style2designer.com

Foto: style2designer.com

Još dok je išao u osnovnu školu, postao je upadljivo primetan njegov talenat za crtanje i slikanje. U tim danima, počeo je da mašta da jednog dana radi za proslavljenog španskog kreatora Kristobala Balensijagu (Cristobal Balenciaga), ni ne sanjajući da će njegov uspeh otići mnogo dalje.

Foto: glamourdaze.com

Foto: glamourdaze.com

Imao je samo 24 godine kada je otvorio svoju modnu kuću i, nedugo potom, doživeo veliki uspeh. Njegovu prvu kolekciju, obeležila je čuvena pufnasta bluza „Betina“, a kao inspiracija za ovu kreaciju, poslužila mu je tada slavna pariška manekenka Betina Gracijani (Bettina Graziani).

 

Foto: dutchnews.nl

Foto: dutchnews.nl

Kada se podvuče crta, jedna žena je obeležila njegov profesionalni i poslovni život, kao inspiracija i kao prijatelj, a to je upravo bila Odri Hepbern (Audrey Hepburn). Poslovna saradnja je otpočela 1953. godine, kada ju je upoznao, verujući da mu u salon dolazi Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn). Vremenom, Odri je postala zaštitno lice njegove modne kuće, a prijateljstvo je samo jačalo.

 

Foto: slideshare.net

Foto: slideshare.net

Iste godine kada je upoznao Odri, otpočela je i njegova dugo očekivana saradnja sa Balensijagom, koji je postao njegov mentor i podsticao ga da da od sebe maksimum kreativnosti.

 

Foto: diariodeburgos.es

Foto: diariodeburgos.es

Upravo Kristobal Balensijaga. bio je čovek koji je spojio Ibera de Živanšija i Odri Hepbern, jer je on u to doba bio prezauzet i nije mogao da posveti adekvatnu pažnju zvezdi kakva je Odri bila tada.

Foto: cornucopia.net

Foto: cornucopia.net

Iber je imao običaj da kaže: „Tkanina je potpuno neverovatna stvar, koja ima svoj život. Jednostavno morate poštovati tkaninu. Najteže od svega je realizovati malu crnu haljinu, jer se morate držati jednostavnosti“.

 

Foto: http://vintagevisions27.blogspot.rs

Foto: vintagevisions27.blogspot.rs

Smatra se ocem mini krojeva iznad kolena, jer ih je među prvim kreatorima uveo u svoje modele, 1957. godine, predstavio je revolucionarni model – vrećastu haljinu bez naglašenog struka, koje su žene oberučke prihvatile.

 

Foto: parisbreakfasts.blogspot.rs

Foto: parisbreakfasts.blogspot.rs

Iber de Živanši danas je 90-godišnji modni majstor, koji živi mirnim i povučnim životom. U javnosti se pojavljuje isključivo radi prisustvovanja retrospektivnim izložbama, koje se tiču njegovog  rada i odavanja počasti njegovim kolegama.

Naslovna fotografija: Bespectacled Birthdays