Ako joj dodelimo epitet najdosadnijeg insekta, koji je u stanju da uleti kroz minijaturan otvor od svega par santimetara u prečniku, a ne može da potrefi širom otvoren dvokrilni prozor da izleti, biće jasno kao dan da govorimo o muvi. Minijaturni svaštojed, koji, kao iz narodne izreke, leti tamo – amo, baš kao bez glave. Osim što nisu simpatične na prvi pogled, mogu biti potencijalni prenosioci smrtonosnih bolesti, ili zaraza. Ako niste znali, omiljena boja muva je crvena, a zatim i narandžasta.

 

domaca_muva

Foto: trekearth.com

Obične, odnosno -domaće- muve, smatraju se jednim od najstarijih insekata na svetu. Naučnici procenjuju da one, u ovom obliku u kome i sada, postoje već 65 miliona godina. 

 

trecina_bolesti

Foto: Healthhype.com

Raznobrojne bolesti, koje muva vrlo uspešno raznosi svojim dlakavim nogama i lepljivim jezikom, bile su uzročnici čak 1/3 smrti na evropskom kontinentu u XIV veku.

 

trljanje

Foto: ghadinews.net

Iritantni zvuk, po kome ih prepoznajemo čak i kada ih ne vidimo, proizvode trljajući svoja krila, jedno o drugo tokom leta.

 

jajasca

Foto: felinepress.com

Od trenutka kada oformljeni insekt izađe iz košuljice, životni vek joj traje svega 30-ak dana, a često i manje. Nakon samo 2 dana života, ženke su u stanju da legu veliki broj jajašaca i tako do kraja svog života.

 

umetnost

Foto: treehugger.com

Džon Knut (John Cnoot), umetnik iz Los Anđelesa (Los Angeles), proučavajući i posmatrajući muve, odlučio se na jedan eksperiment. Hranio ih je mešavinom  šećera i boja koje se koriste u ishrani, a istovremeno su bile prekrivene platnom. Pošto su putem određenih procesa promenile boje, samim svojim doticanjem platna obojenim telašcima, stvarale su sopstvena umetnička dela.

 

oci

Foto: Flickr

Oči muve nisu sagrađene samo od nekoliko malenih sočiva već od nekoliko hiljada, što im omogućava izuzetno široko vidno polje, pa su zato praktično i neuhvatljive.

 

let

Foto: c7070 – DeviantArt

Ako ste se ikada zapitali koliko muva dnevno preleti metara, odgovor na ovo pitanje je čak 10 kilometara u proseku!

 

zenke_muva

Foto: techtimes.com

Ženka, čije prvo leglo iznosi između 100 i 150 jajašaca, može u toku svog života da ostavi iza sebe čak 31 generaciju novih muva.

 

ce_ce_muva

Foto: Pinterest

„Ce – ce“, ili „tik – tik“ su velike muve, čiji je organizam oformljen tako da se hrane sišući krv domaćina. Nastanjene su uglavnom u srednjem delu kontinentalne Afrike, između Sahare i Kalahari pustinje. Zbog bakterija koje nose u sebi, uzročnici su mnogih bolesti, pa i humanu bolest spavanja.

 

poslednje

Foto: dietcontrung.net

U roku od samo jedne sekunde, muva može da preleti dužinu, koja je čak 300 puta veća od njene ukupne. Prilikom leta može da dostigne brzinu od 72 kilometara na čas, a u jednoj sekundi zamahne čak 200 puta svojim krilima. (Foto: dietcontrung.net)

 

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders