On se zove Karim Rašid (Karim Rashid), a za sebe tvrdi da je „građanin sveta“, jer vrlo često putuje avionom, u kom, kako sam navodi, ima najbolju inspiraciju. Do sada je osvojio preko 300 nagrada za svoja dizajnerska dela. Ukusi su različiti i o njima možda i ne treba diskutovati, pa prema tome, Rašidov dizajn može da vam se dopadne ili ne, ali je neosporno da je vredan pažnje.

 

enterijer_audi

Foto: bestinteriordesigners.eu

„Boss“, „Prada“, „Audi“, „Kenzo“ i „Deutsche Bank“ su samo neki od poznatih svetskih brendova sa kojima je ovaj poznati dizajner sarađivao. Može se reći da je redizajnirao svaki segment života, od obuće, posuđa, preko enterijera svetskih hotela, restorana, do nameštaja, koji bi se pre mogao opisati kao živopisna budućnost, nego moderna sadašnjost.

 

rodjen_u_egiptu

Foto: woont.com

Rođen je 18. septembra 1960. godine u Kairu (Egipat). Detinjstvo i period školovanja proveo je u Engleskoj i Kanadi. Otac mu je poreklom Egipćanin, a majka Engleskinja.

 

detinjstvo_u_kanadi

Foto: thestar.com

Prilikom njegovog rođenja, došlo je do komplikacija, pošto mu se pupčana vrpca obmotala oko vrata, što je prouzrokovalo sporiji razvoj, kao i smetnje u govoru. Zbog predloženog tretmana, a i kasnije zbog njegovog obrazovanja, porodica se preselila u Kanadu, u Ontario.

 

hani_rasid

Foto: i-o-a.at/organisation/people/hani-rashid/

Karim ima brata po imenu Hani Rašid (Hani Rashid), koji je takođe poznat, a proslavio se svojim dostignućima u oblasti arhitekture.

 

dobitnik_nagrade

Foto: Vimeo

Dobitnik je cenjene nagrade „George Nelson Award“, koju je primio 1999. godine, a vremenom je dobijao i desetina drugih nagrada, na koje je ponosan. Među svim nagradama i priznanjima koje ima, tu je i počasni doktorat, koji je dobio na vašingtonskom koledžu „Corcoran College of Art and Design“.

 

nosi_roze

Foto: 360east.com

Prepoznatljiv je po tome što uvek nosi odeću isključivo bele, ili ružičaste boje, što je na neki način postalo i njegov zaštitni znak.

 

postavke

Foto: Pinterest

Širom sveta, 14 muzeja drži njegove radove u sklopu svojih stalnih postavki.

 

ne_gleda_televizor

Foto: duuplex.com

Prema sopstvenim rečima, svoje zamisli, u vidu skica i crteža, prenosi na papir svakodnevno, a od muzike voli da sluša savremenu elektronsku muziku. Ne gleda televizijski program, a ako baš mora, onda isključivo filmove.

 

radi_sa_obe_ruke

Foto: ottawacitizen.com

Ono što je interesantno istaći vu vezi sa, po nekim ocenama, najboljim dizajnerom svih vremena, jeste da podjednako piše i crta i levom i desnom rukom.

 

prezire_crvenu_boju

Foto: tendenzastore.com

Crnu boju smatra prejednostavnom, jezivom, poput mraka, pa čak i pesmističnom, dok crvenu boju prezire. Rekli bismo da je njegov ekscentrični dizajn, kao i prilično jednostavan, ali inovativan pristup svakodnevnom životu, opravdao naziv njegove knjige „I want to change the world“ (srp. Želim da promenim svet). Naslov se odnosi na period njegovog detinjstva, kada je zaista želeo da menja svet.  Da, u tome je i uspeo!

Naslovna fotografija: www.youtube.com