Pokušaćemo da uz nekoliko jednostavnih saveta pobedimo nered koji se nekontrolisano i svakodnevno širi po kući. Ovi saveti se u jednakoj meri odnose na porodice sa jednim ili više dece, a ne zavise ni od veličine prostora kojim raspolažete.

1. Ne izlazite iz prostorije praznih ruku

Kad god imate slobodnu ruku, uzmite prvu stvar koju primetite da ne spada u dnevnu sobu, kuhinju, gde god da se nalazite i stavite je na njeno mesto. Iznenadićete se koliko stvari tako jednostavno možete da uklonite bez aktivnog pospremanja, uz obavljanje nekih drugih poslova po kući.

2. Ustanovite zlatno pravilo kupovine

Ako i vi i članovi vaše porodice prosto volite da kupite po neku sitnicu koja će lepo izgledati u vašem domu, vrlo brzo ćete se naći u problemu, a ne u kući iz svojih snova. Tu hitno stupa na scenu novo zlatno pravilo kupovine i uređenja kuće: čim kupite neku novu stvar, stara mora da ode! Ohrabrite vašu decu da stare igračke ili odeću poklone nekome ko će se obradovati tome (bilo da odeću koju su deca prerasla date nekom mlađem članu rodbine, odnesete je u prostorije Crvenog krsta ili poklonite nekome).

3. Razmišljajte o skladištenju

Sasvim je tačno da nezgrapne stvari i one koje se ne koriste stalno ali nam ipak trebaju prave najveći nered i zauzimaju previše korisnog prostora. Zato dobro promislite i nađite mesto na kome recimo daska za peglanje neće smetati kada stoji sklopljena.

4. Budite bezobzirni sa viškom odeće

Veliki broj porodica ne zna šta će sa svom dečijom odećom jer je to prijateljima i rodbini ubedljivo najomiljeniji poklon. To jeste razumljivo jer je dečja odeća danas stvarno zanimljiva i lepo dizajnirana, a deca se, sa druge strane, u igri vrlo lako umažu pa ih često treba presvući. Međutim, za red u ormaru, ovo može da bude ozbiljan problem. Primenite i ovde zlatno pravilo „nova stvar ulazi, stara se baca“ i olakšaćete police u ormaru.

5. Zbogom papirima

Pošta, reklamni katalozi, računi, recepti za lekove i nalazi od lekara se vrlo lako gomilaju i prave haos u dnevnoj sobi. Da biste izbegli gomilu papira koje treba srediti i od koje vas boli glava kako je ugledate, sređujte papire čim se pojave. Za račune možete da odvojite jednu fasciklu sa nekoliko pregrada označenim nalepnicama, dečije kontrolne zadatke takođe možete da čuvate po istom principu, a reklamne materijale, poštu i novine bacajte čim ste ih prelistali ili pročitali, osim ako smatrate da su baš potrebni.

6. Police su super stvar

Nemojte da žalite novac da nabavite dobre police i prostor za skladištenje. Ovo generalno nije veliki trošak, a može da znači mnogo. Ipak, budite oprezni jer više prostora za skladištenje znači i više stvari koje ćete ubaciti u taj prostor. Ključni faktor je pronalaženje prave mere. Odlična ideja je da dečija soba bude opremljena sa dovoljno polica i ormara kako bi knjige, odeća i igračke mogle da budu složene. Kada deca popune prostor koji im je na raspolaganju, poslužite se zlatnim pravilom „nova stvar unutra, stara napolje“.

7. Brzo sređivanje kuhinje

Odvojite 5 minuta svakodnevno da raščistite nered u kuhinji pre odlaska na spavanje. Prljavi sudovi razbacani po kuhinjskom stolu nikako ne mogu da budu dobar početak dana, čak i ako ste baš pospani. Složite posuđe u mašinu za pranje i uključite je uveče ili ga bar smestite u sudoperu i prelijte vodom.

8. Vratite stvar na njeno mesto

Mame su najveći eksperti u obavljanju više poslova odjednom, to svako može da posvedoči, ali upravo ta veština može da dovede do stvaranja nereda! Kada radite više stvari odjednom, ne čudi da vam neke stvari prosto promaknu. Nastojte da stvorite naviku da vratite svaki predmet na svoje mesto čim završite sa njegovim korišćenjem. Ako uspete da savladate taj korak, smanjićete i sami nered sa kojim treba da izađete na kraj.

9. Brzinsko čišćenje

Vremensko ograničenje neke aktivnosti može da doprinese većoj efikasnosti, to se odnosi kako na mentalne aktivnosti, tako i na proste fizičke poslove. Pokušajte da namestite tajmer (može i onaj na rerni) na 20 minuta i posvetite se čišćenju. Kada znate da imate ograničeno vreme bićete brži, a dodatni plus je to što znate da nećete provesti pola dana u ribanju pa će vam taj posao lakše pasti.

10. Više ruku znači manje posla

Naučite decu da je čišćenje i održavanje kuće posao za celu porodicu. Svako dete, pa i ono najmlađe može da pomogne kod nekih poslova, a sređivanje nereda je idealan posao za njihove male ručice. Neka vaša deca učestvuju u svakodnevnom sređivanju nereda tako što ćete im dati nekoliko sitnih poslića pre odlaska u krevet, recimo da sklone pribor za jelo sa stola nakon večere, sklanjanje odeće sa stolice ili vraćanje flaša sa jogurtom i mlekom u frižider.

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Uvodna fotografija: home-designing.com