Možemo ih slobodno nazvati čudima prirode – biljke mesožderke. Neobičnih latica, egzotičnih boja, kobnih po insekte. Biljke, koje su evolucijom razvile savršene sisteme za hvatanje i varenje raznih insekata. Saznajte koje su to od 10 najopasnijih i najlepših biljki mesožderki na svetu.

1. Pinguicula

10. Pinguicula

Pinguicula je rod biljke mesožderke koja koristi lepljive listove da namami i zarobi insekte. Trenutno postoji čak 80 poznatih vrsta, od kojih su 12 poreklom iz Evrope, 9 iz Severne Amerike, a ostale iz severne Azije.

Na lišću Pinguicule se nalaze žlezdane stanice koje proizvode lepljivu sluz na koju se plen lako zalepi. Većina biljaka ove vrste imaju i “ustajali miris” koji može da posluži za privlačenje plena.

2. Heliamphora

9. Heliamphora

Heliamphora je izuzetno lepa biljka iz Gvajane, Južna Amerika. Raste na planinskom području gde kiša pada skoro svakodnevno – od 200 do 400 cm godišnje.

Cevasti listovi biljke služe kao organ za hvatanje plena. Kada se napune vodom služe kao idealne zamke za razne insekte. Kad jednom upadnu u biljku, insekti se udave u tečnosti, a zatim ih biljka vari pomoću bakterija koje žive na listovima.

3. Nepenthes

8. Nepenthes

Nepenthes je rod iz porodice Nepenthaceae koja ima oko 140 različitih vrsta i koja naseljava brojna područja od južne Kine, Indonezije, Malezije i Filipina, pa sve do Madagaskara, Sejšela, juga Australije, severa Indije i Šri Lanke.

Zamke koje su ove biljke razvile su pasivnog karaktera, što znači da su postavljene na jednom mestu i da samo čekaju plen. Imaju oblik bokala koji je pun posebne tečnosti koja zarobi žrtvu kad upadne u ‘bokal’. Unutrašnji zidovi su obloženi smolom tako da je insektima beg nemoguć.

4. Cephalotus

7.Cephalotus

Cephalotus je biljka mesožderka koja ima samo jednu vrstu Cephalotus follicularis. Naseljava delove jugozapadne Australije i prilično je mala, odnosno ne raste mnogo visoko iznad nivoa zemlje.

Kada lovi, ponaša se kao i većina drugih mesožderki koje imaju ‘bokal’. Čeka da insekti upadnu u njega, a zatim im onemogućuje beg i polako ih razlaže.

5. Sarracenia

6.Sarracenia

Nastanjuje istočno područje Severne Amerike i postoji 8 do 10 različitih vrsta. Najatraktivnija karakteristika ove biljke su njihovi cevasti listovi koji podsećaju na trube.

Ova biljka koristi boju, miris i nektar koji se luči na ‘usnama’ bokala kako bi privukla i zarobila insekte. U samom nektaru se nalazi nekoliko hemikalija koje omame insekte, koji zatim vrlo lako padnu sa klizave ivice u unutrašnjost gde ih biljka razlaže i vari.

6. Byblis

5.Byblis

Byblis, takođe poznata i kao ‘dugina biljka’ je vrsta mesožderke koja na pasivan način hvata svoj plen pomoću lepljivih zamki. Listovi ove biljke su prekriveni gustim slojem dlačica koje služe bukvalno da zagorčaju život svakom insektu koji sleti na ovaj lep cvet.

Iako izgleda da je prijatnog izgleda, Byblis je prilično brutalna mesožderka. Kada se insekt spusti na njenu laticu, tu ostaje sve dok ne umre sporom smrću – od gladi. Nakon toga, biljka ga razlaže.

7. Utricularia

4.Utricularia

Utricularia je rod biljke mesožderke koja se sastoji od oko 233 vrste. Žive na slatkoj vodi, ili jako vlažnom tlu na svim kontinentima osim na Antarktiku, a često se može naći i u baštama ili domovima.

Sitne zamke ovog roda su opisane kao najsloženije i najsofisticiranije koje se mogu pronaći kod jedne biljke mesožderke. Malene zamke podsećaju na kesice i vise na listovima biljke, a otvori su okruženi sitnim bodljama. Kada plen upadne u zamku, beg je nemoguć.

8. Drosera

3.Drosera

Drosera (Rosulja) je rod biljke mesožderke koja broji preko 170 različitih vrsta. Ove biljke mogu same sebe da oprašuju i takođe samostalno stvaraju neophodne minerale za opstanak.

Žive na mestima osiromašenim mineralnim materijama, pa su zbog toga i razvile sposobnost hvatanja insekata (lepljivim listovima) koje koriste kao izvor neophodnih proteina.

9. Aldrovanda

2.Aldrovanda

Aldrovanda je biljka bez korena, koja slobodno pluta. Ova mesožderka hvata plen svojim ‘čeljustima’ koje se zatvaraju jako brzo. Kada se stimulišu dlačice koje se na njima nalaze, biljka se zatvara za manje od pola sekunde.

Čudno ponašanje ove biljke se proučavalo dugi niz godina, ali je tek posle opširnog Darvinovog proučavanja ustanovljeno da je Aldrovanda u stvari mesožderka.

10. Dionaea (Venerina muvolovka)

1.Dionaea

Rod Dionaea uključuje samo jednu vrstu, a to je ujedno i najpoznatija biljka mesožderka na svetu – Venerina muvolovka.

Kada plen stane u ‘čeljusti’ biljke, one se brzo zatvaraju i onemogućuju insektu da pobegne. Mekane delove insekta razlaže, a sam proces varenja nekada traje i do 10 dana. Mehanizam za hvatanje plena je toliko razvijen da biljka razlikuje žive organizme od ostalih stimulansa, kao što su na primer kapljice kiše. Da nije tako, biljka bi se non-stop otvarala i zatvarala.

Izvor: pixelizam.com