U čast stogodišnjice postojanja čuvene bavarske kompanije „Bayerische Motoren Werke AG“, ili kako je ceo svet poznaje kao BMW, konstruktori su 2016. godine predstavili konceptualni model onoga što oni veruju da sledi kao budućnost kada govorimo o prevoznim sredstvima. Model koji su prigodno nazvali „BMW vision next 100“, zamišljen je da…

 

Foto: bmw-onlinemag.co.za

Foto: bmw-onlinemag.co.za

Na prvom predstavljanju ovog nestvarnog modela, prisutnima se, između ostalih obratio i glavni dizajner BMW-a gospodin Adrijan van Hojdonk (Adrian van Hooydonk) sledećim rečima: „Ako kao dizajner osmislite nešto, velika je verovatnoća da će se to i ostvariti“.

 

Foto: fashionpaper.ch

Foto: fashionpaper.ch

„Vision Next 100“ zaista izgleda kao da je, u najmanju ruku, došao iz sledećeg veka. Prepoznatljive BMW sportske linije su ostale, ali sve ostalo je podleglo promenama novog koncepta, koje do sada niko još nije primenio ni na jednom vozilu.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Prilikom izrade namerno je svedena na minimum upotreba čelika, koji je zamenjen kvalitetnom plastikom i vlaknima od ugljenika i drugih materija. Izlišno je napomenuti da se ova kola pune na struju, te da ne koriste standardna goriva.

 

Foto: bmwblog.com

Foto: bmwblog.com

U softver automobila je ugrađen „Alive Geometry“ sistem, koji vozaču omogućava 2 režima vožnje i brojne dodatne pogodnosti i interakciju sa vozilom ali i spoljašnjom sredinom.

 

Foto: motor-vision.co.uk

Foto: motor-vision.co.uk

U „Boost“ modu, vozač upravlja volanom koji je svojim nesvakidašnjim dizajnom potpuno pomerio granice svega poznatog, a „Easy“ mod omogućava vozaču da premosti komande upravljanja na sam softver. 

Foto: bmw.co.za

Foto: bmw.co.za

Ovaj sistem omogućava egzaktan prikaz objekata, opasnosti i raznih situacija na koje vozač može naići, te upozorava kako treba reagovati.

 

Foto: economictimes.indiatimes.com

Foto: economictimes.indiatimes.com

U BMW-u su jasno stavili do znanja da će karoserija limuzine i u budućnosti predstavljati osnovu po kojoj će jedan od najčuvenijih automobilskih brendova u svetu proizvoditi svoja vozila, bez obzira SUV i MPV vozila, kako danas deluje, preuzimaju primat.

 

Foto: autobmwreview.com

Foto: autobmwreview.com

„Vision Next 100“ dugačak je ravno 4,9 metara, što ga svrstava u rang sa vozilima koji pripadaju seriji „5“. Ono što ga razlikuje jeste visina od svega 1,3 metara, što je znatno niže od čuvene „petice“.

 

Foto: anything-on-wheels.blogspot.com

Foto: anything-on-wheels.blogspot.com

Ono čime se proizvođač posebno ponosi jeste podatak da je enterijer izrađen isključivo od recikliranih materijala.

 

Foto: bmwgroup.com

Foto: bmwgroup.com

Da je BMW teško, ili gotovo nemoguće zaustaviti svedoči i najava dva nova konceptualna vozila za „Mini“ i „Rolls Royce“, a u pripremi je i revolucionaran model BMW-ovog motocikla. Jedva čekamo!

Naslovna fotografija: WallpaperSite