Mudri Platon, jedan od najvećih filozofskih umova svih vremena, jednom je izjavio: „Ja znam da ništa ne znam“. Jedan pametan narod, skovao je mudru izreku: „Što znam kap je, što ne znam more je“. Vodeći se ovim mudrostima i skupljajući zanimljive informacije sa sve četiri strane sveta, došli smo na ideju da posle kraćeg perioda ponovo predstavimo listu od 10 zanimljivih podataka iz svakodnevnog života koji istovremeno iznenađuju, zasmejavaju, ali i teraju na razmišljanje. Dakle, jedan kratki i poučni intermeco, počinje upravo sada.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

BMW, nemački gigant, jedan od najvećih u svetu automobilizma, zapošljava 5.000 inženjera, čije je jedino zaduženje proučavanje zvuka koji proizvodi zatvaranje vrata ovog luksuznog četvorotočkaša.

 

Foto: /wonderopolis.org

Foto: /wonderopolis.org

Svi znamo za izraz „baguje“ kompijuter, ali da li znate kako je izraz nastao? Nakon opsežne pretrage zašto kompijuter ne funkcioniše, tehničari su otkrili da se prava buba zaglavila u hardveru, te otuda i adekvatan naziv.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Izolacija unutar luksuznog „Rols Rojsa“ (Rolls Royce) toliko je kvalitetno urađena da u toku vožnje možete čuti zvuk otkucavanja sekundare na svom ručnom satu.

 

Foto: lolsnaps.com

Foto: lolsnaps.com

Jedna zanimljiva studija pokazala je da se ljudi, koji žive sami ili se osećaju usamljenima kupaju duplo duže od onih koji su u vezi ili imaju porodicu. Koliko vi vremena provodite pod tušem?

 

Foto: healthyleo.com

Foto: healthyleo.com

Med je jedina namirnica na svetu koja ne može da se pokvari. Prilikom jednog istraživanja pronađena je posuda sa medom, za koji je utvrđeno da je star oko 3.000 godina i u potpuno jestivom stanju!

 

Foto: filmcomment.com

Foto: filmcomment.com

U egzotičnom Hong Kongu, postoji zakon koji odobrava prevarenoj ženi da ubije nevernog muža i da za ubistvo ne odgovara, a takođe, pravda je neće smatrati krivom i u slučaju da odluči da posegne za životom muževljeve ljubavnice.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

Da je Finska zemlja u kojoj je sve do najsitnijih detalja uređeno, govori i podatak da svako ko završi fakultet u ovoj zemlji, pored diplome, na poklon dobije šešir cilinder i mačetu.

 

Foto: redorbit.com

Foto: redorbit.com

Veverica, malo biće o kome retko razmišljamo je ujedno i veoma plemenito biće, koje će bez premišljanja nesebično usvojiti napušteno mladunče i brinuti o njemu podjednako kao i o svojim potomcima.

 

Foto: vox.com

Foto: vox.com

„In vino veritas“, rekli su mudri Latini, ne znajući tada da alkohol ima sposobnost da utiče direktno na centar za iskrenost u našem mozgu.

 

Foto: zuminal.com

Foto: zuminal.com

Galijum (Ga) je metal srebrnkaste boje koji će početi da se topi u ljudskoj šaci ukoliko se malo duže zadrži.

Naslovna fotografija: knowledgehi.com