Da smo nebeski narod, to niko nikada nije mogao da dokaže, pa ni mi sami, ali da smo narod velikih dela, to je vrlo lako utvrditi. Nećemo sada govoriti o sportskim uspesima, niti o mladim matematičarima koji nižu zlatne medalje. Rešili smo da vas pozovemo da prisustvujete jednom času interesantne istorije!

 

Foto: portalanalitika.me

Foto: portalanalitika.me

Kralj Karlo Veliki je u IX veku izdao naredbu koja je glasila: „Ako Česi napadnu dignite 1/3 vojske, a ako Srbi napadnu, dignite celu vojsku“!

 

Foto: thevintagenews.com

Foto: thevintagenews.com

Na komemoraciji Nikoli Tesli u Njujorku (New York) govorio je tadašnji gradonačelnik Fijorelo la Gvardija, a uživo program je prenosio radio Njujork.

 

Foto: b92.net

Foto: b92.net

Tokom 30-ih godina prošlog veka, u Skadarliji je profesor Visoke škole Đorđe P. Jovanović pronašao lobanju „beogradskog neandertalca“. Odakle podatak da je prvi „Beograđanin“ živeo pre oko 50.000 godina.

 

Foto: citymagazine.rs

Foto: citymagazine.rs

Ono što mi zovemo „Rimski bunar“ na Kalemegdanu, zapravo je delo austrijske gradnje, kao i cela tvrđava, koja se i dan danas smatra pravim tehnološko građevinskim čudom tog vremena.

 

Foto: patriot.rs

Foto: patriot.rs

Mošti Svetog Save, uprkos podacima iz udžbenika, nisu spaljene na Vračaru, na mestu današnjeg Hrama, već na Tašmajdanu, na mestu današnjeg restorana „Poslednja šansa“, koji se u to doba zvao „Čupina umka“.

 

Foto: patriot.rs

Foto: patriot.rs

Vuk Karadžić je 1861. godine imenovan počasnim građaninom Zagreba, a Povelja koju je tom prilikom dobio, u njegovu čast posebno je ispisana čiriličnim slovima.

 

Foto: blic.rs

Foto: blic.rs

Davne 1888. godine, Hadži Pavle Riđički je nakon svog putovanja u Egipat odlučio da pokloni beogradskom muzeju mumificirane ostatke egipatskog sveštenika Nesmina, koji su tada bili stari 2.300 godina, a koje je on kupio prilikom svojih putešestvija.

 

Foto: fragmentikulture.com

Foto: fragmentikulture.com

U Prvom svetskom ratu, bez obzira na okupaciju, kapitulaciju i kraljevo izbeglištvo, nacionalna valuta je ostala stabilna, pa je kurs iznosio 88 franaka za 100 dinara.

 

Foto: beogradzadecu.com

Foto: beogradzadecu.com

Osmatračnice srpske vrhovne komande, koju su naši vojnici postavili na Kajmakčalanu nakon 18 dana teških borbi, danas stoji u Pionirskom parku, kao podsetnik velike pobede.

 

Foto: ubsm.bg.ac.rs

Foto: ubsm.bg.ac.rs

Srbija je prva u Evropi, odmah posle Francuske ukinula feudalizam i to donošenjem čuvenog Sretenjskog ustava 1835. godine. Ustav je bio do te mere liberalan, da su se protiv njega odmah uzbunili Austrija i Rusija.

Naslovna fotografija: Status Stil