Ponegde je konzumiraju uz so i biber, ali osnovni ukus joj je kiselkast, koji prerasta u sladunjav ka jezgru. Guava u sebi sadrži više vitamina C nego limun, a sagrađena je od 81% vode i nešto malo belančevina, vlakana i ugljenih hidrata. Kada je zrela od nje se prave slasni džemovi i sokovi, koji, kako je dokazano snižavaju nivo šećera u krvi. U Meksiku, od ovog simpatičnog voća kruškastog izgleda pravi se popularno piće pod nazivom –aguas frescas-.

 

tradicionalna_medicina

Foto: herbalteasonline.com

U njenoj postojbini, koja se pruža od Meksika do Perua, lokalno stanovništvo je osim u ishrani koristi kao tradicionalni lek protiv dijareje, dizenterije, groznice i srčanih oboljenja.

 

150_vrsta

Foto: Pinterest

Smatra se da postoji oko 150 različitih vrsta guave, međutim nisu sve roze i jestive. Da bi rodila jestivi plod, biljki je potrebno između 2 i 8 godina da poraste, u zavisnosti od vrste.

 

guava_i_sir

Foto: watch-me-eat.blogspot.rs

U ruralnom relu Kolumbije stanovništvo je imali recept koji se prenosio generacijama, a podrazumevao pastu, koja je kombinovala guavu i sir. Ovaj kremasti proizvod mazao se na kolumbijski hleb i tako se konzumiralo. Iako je izged diskutabilan, tvrdi se da je ukus fantastičan.

 

drvo

Foto: garden.lovetoknow.com

Plod raste na žbunastoj biljci koja raste i do 6 metara u visinu, a kad cveta, bude prekrivena prelepim belim cvetovima. Guavino lišće koristi se kao crni pigment za tekstil.

 

lisce

Foto: weeklyhealthylife.com

Pored brojnih korisnih svojstva koje ova biljka ima, lišće guave se stavlja u ključalu vodu, koja se kasnije koristi kao čaj, koji otklanja upale i povrede nastale grebanjem ili posekotine.

 

brazil

Foto: SocialMediaFeed.me

Njen životni vek iznosi oko 40 godina. Najveća namerna plantaža ovog voća nalazi se u Brazilu.

 

guava_za-dimljenje_mesa

Foto: virtualweberbullet.com

Stablo guave veoma je cenjeno jer se smatra izuzetno pogodnim za korišćenje u procesu dimljenja mesa.

 

meksicka_guava

Foto: specialtyproduce.com

Originalno poreklo nije poznato, međutim Meksikanci su ga prisvojili i tvrde da potiče iz istočnog dela njihove zemlje.

 

semenke

Foto: servingjoy.com

Jezgro voćke čini između 100 i 150 jestivih semenki koje daju poseban slatkasti ukus i ublažuju kiselost.

pomirisati

Foto: Fragrantica.com

 

Kažu, guava se najbolje kupuje – nosom. Zreli plod ima cvetni miris, na dodir je polu mekana, dok joj je kora tanka, bledo zelena ili žućkasta. Prijatno.

Naslovna fotografija: hdwallpaperbackgrounds.net