Nacionalna košarkaška asocijacija (National Basketball Association), ili svetski poznata „NBA“ osnovana je 06. juna 1946. godine i od tada pa do danas, pretvorila je američku košarku u nešto što prelazi granice popularnog sporta. Ova profesionalna košarkaška liga, koju su osnovali vlasnici velikih sportskih dvorana, izrodila je nezaboravna imena košarke kao što su Majkl Ddžordan (Michael Jordan), Šakil O Nil (Shaquille O’ Neal), Denis Rodman (Dennis Rodman), Kobi Brajant (Kobe Bryant)… Lista nema kraja. Za vas smo se potrudili da pronađemo neke malo poznate zanimljivosti o onima koji igraju najbolju košarku na svetu.

 

alen_ajverson

Foto: brothersonsports.com

Osim što su diktirali pravila igre, igrači NBA postavljali su i neke sportske trendove. 70-ih godina bilo je zlatno doba visokih čarapa, koje su nosili brojni igrači. Znojnike i trake za glavu, takođe su koristili kako bi se izdvojili i bili prepoznatljivi. Rukavi, koje je 2001. godine počeo da nosi Alen Ajverson (Allen Iverson), ubrzo su postali vrlo popularni. Kanije su došle na red i zaštitne maske i naočare.

 

manute_bol

Foto: africaupdates.info

Jedan od najviših košarkaša NBA ikad, Sudanac Manute Bol, visok neverovatnih 2 metra i 30 santimetara, jednom prilikom je pravim kopljem ubio lava, pokušavajući da zaštiti svoje selo i stoku. Zahvaljujući svojoj visini i talentu, brzo je uočen i poslat u Ameriku da se školuje i da igra košarku, a poznat je takođe po humanitarnom radu kojim se bavi, u okviru koga je postavio sebi cilj da izgradi i opremi 41 školu u Sudanu.

 

carls_barkli

Foto: goodgamebro.com

Legendarni Čarls Barkli (Charles Barkley), zvanično je, po statistici NBA najniži igrač na poziciji skakača (1 metar i 98 santimetara), koji je osvojio titulu i najboljeg skakača ikada.

 

bez_igraca

Foto: ramweb.org

Postoji samo jedna sezona, za ukupno 70 godina od kako NBA zvanično postoji, da nije, po običaju počela pre Novogodišnjeg dana. To se dogodilo 1999. godine, zbog opšteg štrajka igrača, koji se na kraju okončao, pa su igre počele tek 05. februara.

 

ol_star_njujork

Foto: duanestreethotel.com

Čak 39 različitih gradova bili su domaćini spektakla pod nazivom „All star weekend“, a najčešće, čak 5 puta domaćin je bio Njujork (New York city).

 

ol_star_mec

Foto: si.com

„All Star mach“ (Ol star meč) je specijalna utakmica koja se organizuje svake godine u okviru „All Star Weekend“-a i predstavlja vrhunac događaja. Ova utakmica je duel između najboljih igrača Istočne i Zapadne konferencije, prilikom koga se nose posebni dresovi. Ovo predstavlja najveći događaj za ljubitelje košarke širom sveta.

 

karim_abdul_dzabar

Foto: krod.com

Karim Abdul Džabar (Karrem Abdul Jabbar), visok 2 metra i 18 santimetara, čije je pravo ime Ferdinand Luis Alsindor (Ferdinand Lewis Alcindor), aktivno je igrao čak 20 sezona na parketu i postigao fantastičnu cifru od 38.387 bodova.

 

prljava_igra

Foto: nextimpulsesports.com

Dobio je epitet –najprljavijeg igrača svih vremena- zbog ukupno 308 tehničkih grešaka tokom svoje karijere. Niko mu nije ni blizu po -grešnoj- statistici, a njegovo ime je Rašid Volas (Rasheed Wallace).

 

reset

Foto: Pinterest

Rik Karlajl (Rick Carlile), trener „Maveriksa“ (Mavericks) je u toku druge četvrtine utakmice Dalas (Dallas) – Filadelfija (Philadelphia), zatražio tajmaut, koji je iskoristio da na tabli nacrta krug u kome je napisao „reset“ i naterao igrača Seta Karija (Set Carry) da „pritisne dugme“, jer do tada nije dao ni jedan poen. Ovaj potez urodio je plodom jer je Kari završio meč kao najbolji strelac sa 22 poena.

 

supermen

Superheroj Supermen bio je omiljeni lik košarkaškog superheroja Šakila O Nila (Shaquille O’ Neal). Imitirajući ga jednom prilikom, pao je sa drveta i polomio oba ručna zgloba. Ipak, to ga nije sprečilo da se upiše na listu nezaboravnih.

Naslovna fotografija: Sportske novosti