Sasvim normalna, doduše, neprijatna pojava. Ljudsko biće počinje sa štucanjem još dok se nalazi u fazi formiranja u majčinoj utrobi. Štucanje samo po sebi nije opasno, ali ako traje duži period, potrebno je obratiti se lekaru. Nauka ovu pojavu objašnjava stručno kao kontrakcija dijafragme, koja se javlja nekoliko puta u toku jednog minuta. Evo još zanimljivosti koje sigurno niste znali o ovoj interesantnoj pojavi.

 

sta_uzrokuje

Foto: articles.mercola.com

Postoje brojni faktori koji mogu izazvati štucavicu. Između ostalog, to može biti i preterano pušenje, duševna napetost, umor… Takođe, grohotan smeh može biti uzrok, ili pak, neki psihološki poremećaj („na nervnoj bazi“).

 

68_godina_stucao

Foto: todayifoundout.com

Amerikanac po imenu Čarls Ozborn oborio je svetski rekord i ušao u Ginisovu knjigu, kao čovek koji je štucao punih 68 godina! Kobno štucanje počelo je 05. juna 1922. godine, kada se prilikom svinjokolja povredio. Iako u prvom trenutku nije ništa osetio, povredio je deo mozga koji kontroliše ovu radnju, pa je u početku štucao 40 puta u minuti, a vremenom po 20 puta u minuti. Nakon njegove smrti, lekari su procenili da je u toku svog života štucnuo rekordnih 430 miliona puta.

 

piti_sa_poda

Foto: BulgingButtons – WordPress.com

Postoje različiti načini da se spreči štucavica. Jedan od njih je i taj, da popijete čašu voda koja stoji na podu. Da, možda zvuči čudno, ali da biste ovo uradili potrebno je da se sagnete kako bi ustima dohvatili površinu vode. Štucanje uglavnom prestaje nakon prve čaše, ali ako ne prestane, ponoviti sa još jednom čašom.

 

nepca_jezikom

Foto: Hayat.ba

Masiranje nepca jezikom. Takođe još jedan delotvoran način, jer se masiranjem nepca stimulišu nervi koji su tu smešteni, a koji regulišu grč u dijafragmi. Nepce masirati u pravcu suprotnom od kretanja skazaljke na satu. 

 

jak_miris

Foto: popsugar.com

Udisanje jakih mirisa. Udisanje limuna, jabukovog sirćeta ili soli prekida ritmični i ustaljeni tok disanja, što može da dovede do prekida štucanja.

 

grgotanje

Foto: menswelfare.com

Grgotati hladnu vodu u grlu. Mnogi lekari preporučuju da se štucanje zaustavlja grgotanjem vode u kojoj će biti komadi leda, jer grgotanje takođe prekida ujednačen ritam disanja.

 

par_zalogaja

Foto: motherjones.com

Pojesti par zalogaja nečega što podrazumeva žvakanje. Komad čvrste hrane koji podrazumeva dosta žvakanja i gutanje uticaće na način disanja, što može da dovede do prekida štucanja.

singultus

Foto: holyokewikifall2011 – Wikispaces

Latinski izraz za ove nevoljne kontrakcije je -singultus-. Pored ljudi, većina sisara štuca, međutim po učestalosti, ljudi prednjače.

 

kako_stucamo

Foto: Personal.psu.edu

Mnogi naučnici su u stanju da ustanove kako ono nastaje i kako ga je moguće pokušati sprečiti, međutim, niko sa sigurnošću ne zna zašto ono zaista postoji. Neki lekari tvrde da je to zaostala osobina koju svaki čovek ima kao fetus dok se priprema da kao beba počne da diše.

 

da_prestane_stucanje

Foto: memd.me

Takođe, postoji još jedan narodski lek protiv štucanja, ali njega ne bi trebalo da upražnjavate ako štucate, a imat slabo srce. Neočekivani prepad može biti vrlo delotvoran, jer se iz ustaljenog režima, prepadom, potpuno funkcionisanje tela menja, pa i disanje.

Naslovna fotografija: Zadovoljna.hr – Dnevnik