Iako na prvi pogled ne deluju tako, izuzetno su ratoborni i agresivni. Muke koje svet muči sa ovim mališanima, počele su kada su oni nenamerno uveženi u Sjedinjene Američke Države iz Južne Amerike. 2006. godine, zabeleženo je čak 80 smrtnih slučaja za koje je bila odgovorna ova vrsta insekata. Inteligentni, povezani jakim vezama, ovi mravi predstavljaju pravu malu senzaciju u svetu insekata, a evo i zašto.

 

Foto: navajonature.org

Foto: navajonature.org

Kada kažemo “vatreni mravi”, taj naziv se odnosi na korpus od 280 različitih podvrsta, koje pripadaju jednoj porodici, stručno nazvanoj “Solenopsis”.

 

Foto: healthline.com

Foto: healthline.com

Po statistici, vatreni mravi najčešće ujedaju i izazivaju najviše smrti, od svih vrsta mrava na svetu.

 

Foto: stoppestinfo.com

Foto: stoppestinfo.com

Vatreni mravi nemaju prirodnog neprijatelja. Naravno govorimo u domenu njihove veličine i načina života, pa i karaktera.

 

Foto: faculty.tru.ca

Foto: faculty.tru.ca

Kolonija je u stanju da vodi brigu o skoro 500.000 članova i čak nekoliko desetina matica – kraljica.

 

Foto: antark.ne

Foto: antark.ne

Mužjaci su poznati i pod nazivom – dronovi. Njihova primarna uloga jested a stasaju dovoljno da mogu da oplode maticu, nakon čega oni odmah umiru, a on aim teatralno čupa krila.

 

Foto: alexanderwild.com

Foto: alexanderwild.com

Praktično, cela kolonija opstaje na leđima radnika, koji su zaduženi za dobavljanje hrane, higijenu gnezda, brigu o novopridošlim larvama, i svemu ostalom.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Matica ima prosečan životni ciklus koji je dugačak 7 godina. Za to vreme, ona je sposobna da na svet dnevno donese oko 1.600 jaja. Ovo u ogromnoj meri objašnjava njihovu enormnu brojnost i brzinu kojom se kolonija uvećava.

 

Foto: bugmugs.org

Foto: bugmugs.org

Agresivnost ovih insekata dovela je dotle da kada oni naiđu svi drugi insekti se čiste sa tog prostora, jer oni ne samo da su brzi i da ih ima mnogo već napadaju druge vrste sve dok ih ne istrebe i ne naprave sebi željeni prostor. U stanju su da toliko zlostavljaju druge insekte sa kojima dele isti teren, da ih dovedu do potpunog istrebljenja.

 

Foto: indialivetoday.com

Foto: indialivetoday.com

Žilavi i rešeni da prežive sve što ih snađe, našli su način da prežive i poplavu, koja ih iz udobnosti njihovog mravinjaka iznese na površinu. Dakle, oni se toliko zbiju jedno uz drugo telima, da naprave praktično kao živi splav u kome se stalno menjaju, pa ovi što su bili dole idu gore i tako redom. Naučnici su dosta vremena posvetili proučavanju ovog fenomena i jedini zaključak do koga su došli je – zajedništvo.

 

Foto: ebaumsworld.com

Foto: ebaumsworld.com

Možemo ih definisati kao svaštojede, jer, bez obzira što se hrane primarno semenkama i biljkama, nije im strano da zajedničkim snagama posegnu za manjim pticama i sisarima.

Naslovna fotografija: PC Wall Art