Svaki put, kada čovek pomisli da je do kraja shvatio prirodu, njene zakone i načine na koji funkcioniše, ona iznađe novi način da ga ostavi bez daha i pokaže čoveku gde mu je mesto. Čuda i fenomeni kojima svet prirode obiluje, su vrlo često nešto što čovek ne ume da objasni, pa mu preostaje prosto da uživa u većini tih pojava, koja ima maestralne boje, oblike i mirise, poput onih koje smo izdvojili za potrebe ove teme. Pozivamo vas da se sa nama oduševite i uživate u 10 prirodnih fenomena.

 

polarni_oblak

Foto: Youtube

Polarni oblaci stratosfere. Još se nazivaju i -sedefasti- oblaci, zbog neverovatnog spektra boja i odsjaja koju stvara odbijanje sunčeve svetlosti o kristale leda, od kojih su oblaci sazdani. Nastaju u stratosferi, kako im i samo ime kaže, a na visini od 15 do 25 kilometara. Često se uočavaju u polarnim područjima, a vieni su i u Engleskoj, Škotskoj, Aljasci i Kanadi.

 

plaza_koja_sija

Foto: www.chocolateipimenta.pt

Voda, koja zapljuskuje jednu od lepših plaža Maldiva, po imenu „Vadho“ po zalasku sunca, dobija neverovatnu nijansu fluorescentne plave boje. Ne, nije magija, već je priroda. Ova pojava potiče od fitoplanktona, koji stvaraju biološko svetlo. „Vatrene alge“, ili -dinoflegelate-.

 

kamenje_koje_se_pomera

Foto: Live Science

Misteriozno kamenje koje se pomera samo. Ova čudna prirodna pojava, za koju postoji mnogo teorija ali ni jedno konkretno objašnjenje, odigrava se na dnu isušenog jezera po imenu „Racetrack“ u ozloglašenoj Dolini smrti u američkoj državi Kalifornija (California). Pojedini primerci umeju da budu teški i do 400 kilograma, što dodatno daje na misterioznosti. Neki prirodnjaci tvrde da je za ovo pomeranje koje za sobom ostavlja jasne tragove kretanja odgovorna gravitacija, a neki pak, tvrde da je kombinacija kiše i vetra. Dok priroda sama ne da svoj odgovor, preostaje nam samo da posmatramo.

 

vatreni_rornado

Foto: Now The End Begins

Vatreno tornado. Kombinacija strujanja vazduha, pritiska i same vatre stvaraju efekat koji proizvodi voda kada otiče iz slivnika. Osim vatre, tu su i otrovni gasovi i pepeo, koji se podižu u visinu. Bez obzira što traje svega par minuta, vatreni tornado je izuzetno opasan, jer se kreće jako brzo i teško mu je predvideti pravac.

 

stubovi_svetlosti

Foto: Lelin Kutak – Zanimacija

Stubovi svetlosti. Ova pojava nastaje usled miliona minijaturnih pločastih kristala, koji „plutaju“ po nižim slojevima atmosfere. Poseban efekat daje reflektovanje gradske svetlosti o same kristale. Retko se viđa, jer su ovi kristali uglavnom u višim slojevima atmosfere, te su vidljivi tek kada se spuste.

 

vilini_krugovi

Foto: Youtube

„Vilinski“ krugovi. Ovo je ime za pojavu na travnatom terenu, prilikom koje se javljaju ogoljenja u vidu pravilnih krugova u sred travnate površine. Takođe na ovim goletima ne rastu nikakve druge biljke. Ove pojave karakteristične su za jugozapad priobalja Afrike, konkretnije u Namibijskoj pustinji. Takođe, nauka ne ume da objasni ovo delo prirode.

 

recni_tok_unazad

Foto: www.answers.com

Fenomen, po kome se nadolazeći talas vode, kreće suprotno od vodotoka. Ova pojava javlja se najčešće na rečnim tokovima. Opaženi su na reci Amazon u Brazilu, kao i u „Morecambe“ zalivu u Engleskoj. Ne treba napomenuti da hidrolozi nemaju objašnjenje za ovaj fenomen.

 

snezni_dimnjak

Foto: www.taringa.net

Vulkanska planina Erebus, na Antarktiku, specifična je po mnogo čemu, ami smo izabrali jednu zanimljivost. Nije retkost naići na takozvane „snežne dimnjake“, prirodne ventile za paru i gasove koje vulkan ispušta, a nastaju topljenjem usled vlage i taloženjem otopljenih slojeva, koji se ponovo lede. Mogu da narastu i po nekoliko metara u visinu.

 

zaledjeni_mehuri

Foto: raredelights.com

Zapaljivi smrznuti mehuri. Česta su pojava u jezerima koja se nalaze u arktičkoj regiji. Ovi mehuri koji se u lepom pejzažu ocrtavaju na površini zaleđenog jezera su ustvari podvodni džepovi puni opasnog gasa metana, koji bi mogli biti jako opasni ukoliko se površina otopi, te oni dou u kontakt sa vazduhom.

 

crno_sunce

Foto: frankhaines.blogspot.com

„Crno sunce“. Tokom godine, u periodu kada je leto, na teritoriji Engleske i Danske, događa se skupljanje vrabaca u ogromna jata, koja se mogu opaziti na nebu nakon zalaska sunca. Hiljade ptica leti zajedno i ni jednom predatoru ne pada na pamet da krene u napad kada opazi ovo. Ako se neki predator i usudi da krene na njih, udruženi, ovi vrapci ciljano obavljaju nuždu i izbacuju na kljun ostatke hrane koju su jeli, te je predator onesposobljen.

Naslovna fotografija: Emlii