Žitelji beogradskih opština, pogotovo onih, na čijoj teritoriji ima upadljivo više zelenih površina, sa prvim zracima prolećnog sunca, kao i porastom temperature, suočili su se sa pravom opsadom insekata, koja se narodski zovu „Smrdibube“. Gotovo je nemoguće otvoriti prozor ili vrata, a da ovi uporna, ali i vrlo otporna stvorenja ne zakorače u vaš dom. Gde opazite jednog „Smrdljivog Martina“, drugi i treći su u blizini, jer je populacija ovih, pa slobodno možemo reći, napasti naglo porasla. U produžetku možete saznati nekoliko zanimljivosti o njima, ali i zašto ih se treba čuvati.

 

1

Foto: Telegraf

Entomolozi (naučnici koji proučavaju entomologiju – nauku o insektima), svrstali su ove napasti u grupu štitastih stenica. Postoje izvori da se, pored povrća, ove bube hrane i krvlju sisara.

 

2

Foto: Alo

Sve nasilnije klimatske promene, odgovorne su za migracije smrdibuba iz daleke istočne Azije, koja se smatra njihovom prirodnom postojbinom.

 

3

Foto: Vesti online

Aktivne su preko celog dana, ali noću, kada padne temperatura, prilično su uporne dok ne pronađu toplo skrovište, jer hladnoću ne podnose.

 

4

Foto: Novosti

U zavisnosti od podvrste i doba starosti, „Pentatoma rufipes“, može biti svetlo zelene boje ili tamno braon. Ovaj tvrdokrilac može da poraste do 2 santimetara.

 

5

Foto: N1

Što se našeg podneblja tiče, ove bube nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a kamoli da su ikome simpatične. Ipak, što se Meksika tiče, priča je potpuno drugačija, jer ih tamošnji kuvari u egzotičnim restoranima služe kao posebni delikates!

 

6

Foto: Dizajn Zona

Ime su dobile po tečnosti nesnosnog mirisa, koji luče iz žlezda u svrhu samoodbrane, te kad smatraju da su u opasnosti. Ta tečnost nije otrovna, ali se svakako preporučuje izbegavanje direktnog kontakta sa kožom, jer se neprijatan miris uporno zadržava na mestu gde buba „štrcne“.

 

7

Foto: Dizajn Zona

Dobro je znati da su neke vrste i te kako otporne na vodu, pa ukoliko planirate da ih „udavite“ u sudoperi ili toaletu, nemojte da se začudite ako vidite smrdljivog Martina kako, nakon mlaza vode, nastavi da bezbrižno pliva po površini.

 

8

Foto: Dizajn Zona

Većina ovih buba deli isti neprijatan miris, koji najbliže podseća na korijander, a potiče od prisustva aldehida u žlezdama.

 

9

Foto: juznibanat.rs

Postoji narodno verovanje, prema kome ne biste trebali da izbacujete bube iz svoje kuće, jer su one, kako kaže predanje pokazatelj da će u kući biti para!

 

10

Foto: topsy.one

Ono što je interesantno je podatak, da hemijsko sredstvo koje bi ih zaustavilo i istrebilo zvanično ne postoji, pa se savetuje snalaženje u odbrani od smrdljivih dosadnjakovića. Privremeno može da posluži i lepak za pacove, kako tvrde oni koji su sve pokušali, ali lepak neće zadržati nove jedinke da potraže toplo utočište baš u vašem domu.

Naslovna fotografija: HappyTV.rS