Dugovečni divovi koji suvereno vladaju nezamislivim morskim dubinama. Potpuno su prilagođeni životu u vodi, te nikada iz nje i ne izlaze. Iako toliko veliki i naočiti i dalje u neku ruku predstavljaju neistražene bisere nepreglednog plavog prostranstva. Nama su privukli pažnju dovoljno da zaronimo u njihov svet i saznamo šta se to krije ispod površine. Za vas smo uspeli da izronimo neke od najinteresantnijih činjenica iz života ovih fantastičnih bića za koje se vrlo malo zna.

 

Foto: quora.com

Foto: quora.com

Zapanjujuće, ali istinito! Kitovi nemaju škrge, već prava pluća, ali je njihov respiratorni sistem potpuno prilagoen životu u vodi. Neke vrste mogu sa amo jednim udisajem roniti čak više od dva sata.

 

Foto: findingdulcinea.com

Foto: findingdulcinea.com

Komercijalni lov na kitove zvanično je zabranjen međunarodnim sporazumom iz 1986. godine. Ipak, između ostalih, ni Japan, a ni Farska ostrva ne poštuju ovaj sporazum, pa se meso kita može pronaći čak i kao hrana za pse i mačke.

 

Foto: futurecar.com

Foto: futurecar.com

Nasuprot drugim morskim stvorenjima, kitovi su toplokrvna bića.

 

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Najveći među kitovima je „veliki plavi“, koji je ujedno i najveće živo biće na planeti. Odrasla jedinka dugačka je oko 30 metara, a može da teži čak 120 tona. Neverovatno, s obzirom na njegovu veličinu, ali izuzetno je plašljiv i dobroćudan i većinu svog života provodi sa svojim parom. Hrani se uglavnom leti, a ženka na svake dve do tri godine na svet donese jedno mladunče.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Ujedno, veliki plavi ima i najglasniji zov u životinjskom carstvu, koji iznosi čak 188 decibela. Prosečan životni vek mu je 40 godina.

 

Foto: rockpapercynic.com

Foto: rockpapercynic.com

Ako se pitate koji je najbliži rođak kitova, nauka ima zanimljiv odgovor, a to su… Nilski konji!

 

Foto: itsnicethat.com

Foto: itsnicethat.com

Između ostalih, izronili smo i podatak da kit u toku jednog dana, u proseku iz sebe izbaci dovoljno urina, da se napune 3 velike kade!

 

Foto: wildaboutwhales.com.au

Foto: wildaboutwhales.com.au

Protivno svim ubeđenjima, orke nisu kitovi, već vrsta delfina, koja se može naći u svim svetskim vodama, od ledenog Arktika, pa do tropskih voda oko Ekvatora. Smatraju se jednim od najpametnijih bića na planeti.

 

Foto: kcra.com

Foto: kcra.com

Sivi kitovi svake godine prevaljuju nestvarno dugačak put, migrirajući od Arktika pa do toplih voda oko Meksika i taj put iznosi između 16.000 i skoro 20.000 kilometara!

 

Foto: consciousbreathadventures.com

Foto: consciousbreathadventures.com

Mleko kojim ženke kitova hrane svoje novorođene mladunce, iste je gustine kao i pasta za zube. Priroda je to tako uredila da se ne bi razblažilo u kontaktu sa vodom.

Naslovna fotografija: 7-Themes.com