Skijaši u Srbiji osim na padinama Kopaonika, Zlatibora i Stare planine mogu da uživaju i u nekim manjim skijalištima, koja su, uglavnom, izgrađena ili renovirana u poslednjih nekoliko godina.

Divčibare

Najveća staza „Crni vrh“ napravljena je pre desetak godina, međutim, zbog nedostatka snega i nerešenog pristupa sa glavnog puta godinama nije radila. Od ove sezone staza je u finkciji, zahvaljući, pre svega, sistemu za veštačko osnežavanje, investiciji firme „Kej invest nekretnine“ iz Valjeva koja je prošle zime zakupila ski stazu od grada Valjeva. Takođe, problem sa pristupnim putem do parkinga kod staze je rešen. Dužina staze je 850 metara, dok je visinska razlika između vrha i podnožja oko 180 metara. Skijaše prevozi dvosedna žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima. Poludnevni ski-pas košta 900 a dnevni 1.300 dinara. Postoji i nekoliko manjih staza, od kojih je najduža kod hotela „Pepa” sa ski-liftom tipa „tanjir“.

Divcibare 1Foto: divcibareskiresort.com

 

Zlatar-Nova Varoš

Skijalište Briježđa sa četvorosednom žičarom na padinama Zlatara počelo je da radi u zimu 2010 godine. Može se reći da je to jedinstveno skijalište u Srbiji, jer se skijaši sa Zlatara spuštaju do samog centra Nove Varoši, odnosno, malo iznad magistrale koja vodi ka Prijepolju. Staza Briježđa se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine, dužine je 955 metara, sa visinskom razlikom od 214 metara, a od instalacija je postavljena četvoroseda žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Gornja stanica je na nadmorskoj visini od 1.202 metra, a silazna na 990 metara. Duž staze je postavljena rasveta za skijanje u noćnim uslovima. Postoji i ski-lift „sidro“ dužine 550 m, sa kapacitetom 500 skijaša na jedan sat. U periodu van školskog raspusta, radnim danima je u funkciji samo manji ski-lift. Inače, dnevni ski-pas za “sidro” košta 700 dinara, a kada je u funkciji četvorosed 1.000 dinara.

skijanje.rsFoto: zlatarinfo.rs

 

Iver-Mokra gora

Na obroncima Tare nalazi se skijalište Mećavnik, na Iveru, drugom po visini vrhu ove planine (1.490 m). Na istočnoj strani su četiri staze crne kategorije, ukupne dužine 4 km. Ciljna ravan svih staza je na visini od 1.200 m, dok je visinska razlika skoro 300 metara. Na zapadnoj strani su staze plave kategorije pogodne za skijaše početnike, kao i za sankanje. Skijalište je pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje i sa dve žičare „sidro“ ukupnog kapaciteta 1.500 skijaša na sat, a glavna staza je osvetljena što omogućava i noćno skijanje. Ski-centar je udaljen oko 8 km od Mećavnika. Cena dnevnog ski-pasa je 1.000 dinara, a informacije o radu instalacija za skijaše mogu da se dobiju pozivom na 031 315 2000

skijaliste iver 1Foto: mecavnik.info

Skijalište „Nagramak“ na Tari

Na samo 4 kilometra od Mitrovca je ski-staza „Nagramak“ dužine 860 metara. Staza je na nadmorskoj visini od 1.300 metara i osvetljena je. Ko nema opremu može da je iznajmi na licu mesta (za 500 dinara/dnevno), a neposredno uz stazu je i restoran. Dnevni ski-pas košta 500 dinara, a noćni 1.000 dinara. na Tari postoji još nekoliko staza za skijanje, kod hotela Omorika i Beli bor.

ski-staza-nagramak-tara-02Foto: tara-planina.com

Golija

Golija ima neograničenu mogućnost za igradnju staza za skijanje, ali se prethodnih decenija vrlo malo ulagalo i sve se svelo na sporadične privatne investicije. Trenutno je skijanje najbolje sa novopazarske strane Golije, na Odvraćenici. Skijaše na četiri staze prevoze dve žičare, jedna tipa „sidro“ i jedan „tanjir“, a napravljena je i staza za sankanje. Manje staze postoje i na ivanjičkoj strani Golije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: golija-turizam.com

Manja skijališta postoje u još nekim mestima u Srbiji, pre svega na Goču, kod Sjenice, na Jabuci, u Lukovskoj banji, u istočnoj Srbiji, ali su neka od njih zapuštena i ne rade godinama. Na kraljevačkoj strani Goča ne radi velika staza jednosed, dok je staza na strani ka Vrnjačkoj Banji u funkciji. Ski-pas košta 600 dinara, a skijaše prevozi lift tipa „sidro“. Vredi posetiti i skijalište “Žari” u blizini Sjenice. 

Naslovna fotografija: golija-turizam.com