Od roditelja je nasledio ljubav, ali i vanserijski talenat za košarku. Uporni i naporni treninzi koji su nekada trajali i po 10 sati dnevno učinili su ga jednim od najvećih igrača svih vremena, bukvalno i figurativno. Impozantna visina od 2 metra i 29 santimetara učinila ga je upadljivim i neizbežnim faktorom čuvene NBA lige, koja se, iz sezone u sezonu, nije mogla zamisliti bez njega i magije koju je širio na terenu. Prema analizama, jedan od najpopularnijih i najplaćenijih sportista Kine, ali i sveta, nakon napuštanja profesionalne košarkaške karijere, posvetio se sopstvenom obrazovanju ali i zaštiti ugroženih životinjskih vrsta u Africi, te se glasno usprotivio protiv trgovine slonovačom, trofejnim odstrelom divljači, i ubijanju ajkula. Ta kampanja koju je poveo imala je veliki odjek u svetu, kao i besprekorna karijera koju je ostavio iza sebe. Jao Ming, uvek na visini zadatka.

 

Foto: heightline.com

Foto: heightline.com

Legenda kaže da je kineska vlada tokom sedamdesetih godina došla na ideju da stvore super košarkaša, koji će dominirati svetskom scenom. Prema tom programu, najbolji košarkaš i košarkašica Kine stupili su u ljubavnu vezu, iz koje je proizašao Jao Ming, 12. septembra 1980. godine.

 

Foto: chinadaily.com.cn

Foto: chinadaily.com.cn

Do svog 4. rođendana, Ming je bio daleko višlji od svih svojih vršnjaka, pa je već sa 8 godina plaćao javni prevoz, jer mu niko zbog visine nije verovao da je maloletan.

 

Foto: forums.mtbr.com

Foto: forums.mtbr.com

Za jednu Kinesku novu godinu, Ming je od svojih klubskih kolega dobio bicikl napravljen specijalno za njega, pošto standardne nije mogao da vozi zbog svoje visine, a ovaj poklon koštao je 15.000 američkih dolara.

 

Foto: heightline.com

Foto: heightline.com

Poput svog oca i Jao je oženio profesionalnu košarkašicu, koju je upoznao sa 17 godina. Pošto nije bila zainteresovana za njega u početku, poklonio joj je značke svih timova koji su učestvovali na Olimpijadi u Sidneju, što je otkravilo njeno srce prema njemu. Inače, to je prva i jedina devojka koju je ikada imao.

 

Foto: news.com.au

Foto: news.com.au

Interesantan što zbog svog talenta, ali posebno zbog svoje visine, brojne poznate kompanije, kao što su „Nike“, „Coca Cola“, „Reebok“, „Pepsi“, „Visa“, „Apple“, „McDonald“ i brojne druge, birale su ga da bude baš njihovo zaštitno lice.

 

Foto: balitangsportspilipinas.blogspot.com

Foto: balitangsportspilipinas.blogspot.com

Da nije prestao da bude plemenit i nakon što se obogatio, pokazuje podatak da je 2009. godine kupio klub „Shanghai Sharks“, koji je bio pred gašenjem zbog brojnih finansijskih problema, te uložio u njega i obnovio ga.

 

Foto: decanterchina.com

Foto: decanterchina.com

Godine 2012. ispunio je sebi dugo sanjan san da ima svoj vinograd i da proizvodi sopstveno vino, koristeći grožđe iz čuvene doline „Napa“ u Kaliforniji (California).

 

Foto: thegamersports.mundodeportivo.com

Foto: thegamersports.mundodeportivo.com

Dok je igrao za svoj matični “Shanghai Sharks”, zarađivao je oko 70.000 američkih dolara, spavao je u klubskom domu, na jednostavnom krevetu koji je bio prekratak, pa je on uz krevet prislonio drvenu komodo kako bi ga produžio.

 

Foto: theplayerstribune.com

Foto: theplayerstribune.com

Čak 60% sluha na levom uvetu je izgubio sa 7 godina, kada su mu lekari dali pogrešne lekove za problem sa bubrezima koji je imao.

 

Foto: mnn.com

Foto: mnn.com

Posvećen borbi protiv ubijanja životinja, pokrenuo je kampanje u kojima apeluje da se ajkule ne ubijaju radi spravljanja supe od ajkulinog peraja, da se ne ubijaju slonovi radi slonovače i brojne druge koje za povod imaju očuvanje ugroženih životinjskih vrsta.

Naslovna fotografija: Wallpapers – Brothersoft