Slovenija je mala država u kojoj ima svega: lepih gradova, istorijskih mesta, planina, reka, jezera i morske obale. Iz glavnog grada, na koju god stranu da pođete, stići ćete za sat do dva.

 1. Ljubljana je glavni grad Slovenije i potpuno je drugačiji od ostalih eks-ju gradova. Ima bogatu istoriju, lepu arhitekturu, kulturna zdanja, parkove i bašte. Grad je mali, ali nudi brojne sadržaje. Stanovnici Ljubljane se, kroz centar grada, kreću privatnim biciklima, a postoje uslužni bicikli koji su u sklopu gradskog prevoza, za koje plaćate kartu i uzimate ga/ostavljate ih na nekoj od staničnih tačaka. Staro gradsko jezgro i stari ljubljanski grad možete da obiđete peške za jedan dan, pa je ova destinacija idealna za vikend putovanje.ljubljana
 2. Bled je na spisku različitih top lista najlepših jezera sveta. U sredini jezera se nalazi ostrvce sa crkvom do kog se može doći drvenim čamčićem. Iznad jezera, nalazi se dvorac sa kog je pogled na Bled očaravajući. Do njega vodi veliki broj stepenika, pa se pripremite na dvadesetominutno penjanje. Probajte čuvenu bledsku kremšnitu, takvu sigurno nikada niste jeli.
  bled jezero
 3. Bohinj i slap Savica: Nedaleko od Bleda, nalazi se Bohinjsko jezero. Ovo ledničko jezero je površinski veće od Bleda, a voda u njemu je hladnija, no i čistija za kupanje. Priroda oko Bohinja je netaknuta. Pratite putokaze i dođite do slapa Savica, izvora Save Bohinjke, koja prilikom spajanja sa Savom Dolinkom u Sloveniji, čini početak upravo one Save koja prolazi kroz Beograd. Popnite se kejbl gondolom na planinu Vogel i uživajte u pogledu na Bohinjsko jezero.
  bohinj i slap savica
 4. Piran: Kameni grad sa mletačkim arhitektonskim zdanjima, uskih ulica i raznobojnih zgrada, smešten na Piranskom poluostrvu, istorijsko je blago slovenačkog primorja. Zanimljivost je da se u Piranu, na obali, nalazi spomenik srpskom advertajzing magu, Draganu Sakanu.
  _piran_home_
 5. Lipica je mesto blizu slovenačkog primorja, odakle potiču Lipicaneri, čuveni konji, bele dlake i elegantne građe. Kobilarna je osnovana 1580. godine i danas ima istu namenu, uzgoj konja, ali je i turistička atrakcija, jer svakodnevno nudi obilazak kobilarne, poznatih konja, muzeja, ali i atrakciju poput čuvene predstave “Lipička škola jahanja”, kada konji sa svojim džokejima, svečano obučenim, bukvalno plešu uz muziku.
  lipicaner
 6. Postojnska jama je u dužini od oko 5 km otvorena za turiste (inače je dugačka oko 22 km) i jedna je od najlepših pećina na svetu. U njoj se mogu videti različite podzemne dvorane raznovrsnih boja, te pećinski ukrasi svih mogućih oblika i impozantnog izgleda, ali ono što je najzabavnije jeste vožnja vozićem 3.5 km do unutrašnjosti pećine. U jami možete videti čuvenu čovečju ribicu. Cena je malo viša, oko 20 evra za obilazak (uz vodiča) od 90 minuta, ali zaista vredi svakog centa.
  postojnska jama
 7. Predjamski grad je udaljen 9 km od Postojnske jame, i nalazi se u pećini jednim svojim delom, dok ostatak grada viri iz pećine. Danas je ovaj grad – zamak muzej u koji, kada uđete, imate utisak da ste u 12. veku, vremenu kada je i izgrađen.
  _predjamski_
 8. Kranjska gora je atraktivno mesto za skijaše. Ima 20 km skijaških staza i oko isto toliko žičara. Zimi se otvara prirodno klizalište na Jasna jezeru. Blizu je i čuvena skakaonica Planica. Gradić nudi restorane, lokale i raznovrsne događaje, tako da nije monoton i dosadan. Ukoliko se odlučite za skijanje na ovom delu Alpa, nećete zažaliti.
  _kranjska_gora
 9. Soča i okolina: Reka Soča je jedna od najhladnijih i najlepših reka u Sloveniji. Njena dužina kroz Sloveniju je 95 km (i još 42 km kroz Italiju). Iako na njoj možete uživati, raftingovati, prelaziti je zip lajnom ili se baviti nekim drugim ekstremnim sportom, savetujemo vam i obilazak njene okoline. U malom i interesantnom gradu Bovcu, u turističkom info point-u pogledajte prospekte i odlučite šta vas najviše privlači za obilazak. Mi savetujemo Tolminska korita i slap Kozjak.
  _soca_
 10. Velika planina: Iz gradića Kamnik, kejbl gondolom ćete doći u raj drvenih kućica, prirodnih pašnjaka i planinskog vazduha. Bacite se na pešačku turu do neke od brojnih znamenitosti, a zatim se zasitite poznatim planinskim, slovenačkim jelom – štrukljima.
  _velika planina_

Ukoliko želite da saznate nešto više o provodu u Ljubljani, posetite i link: 10-najinteresantnijih-kafica-u-ljubljani

Fotografije: Wikimedia Commons, Flickr, privatna arhiva

Autorka teksta: Vera Majstorović