Koliko puta ste briznuli u plač kada bi vam roditelji rekli da je u mraku Baba Roga? Koliko puta ste obećali roditeljima da nećete postati đubretari? Čime su vas sve roditelji plašili kada ste bili deca? Pročitajte 10 najčešćih plašilica; pronaći ćete se u najmanje 3.

  1. Ako progutaš žvaku, zalepiće ti se za creva

Nije najjasnije zašto roditelji plaše decu ovom rečenicom. Progutana žvaka se svakako ne može zalepiti za creva, a zna se i kako se izbaci iz organizma. Sistem organa za varenje ne vari žvakaću gumu, a njena lepljivost ne može da naškodi crevima. Realna opasnost postoji samo ukoliko dete proguta više desetina žvaka zaredom.

4

  1. Ako piješ kafu, porašće ti rep

Decu kafa privlači jer je roditelji svakodnevno piju. Takođe, zabranjeno voće je najslađe. No, ništa od tog voća, jer zašto bi iko želeo da  ima rep?!

stock-video-83115963-happy-kid-girl-character-drinking-coffee-animation

  1. Ako ne učiš, postaćeš đubretar

Osnovnoškolci, pa čak i srednjoškolci, često su se susretali sa ovom roditeljskom vaspitnom rečenicom. Pandan đubretarskom zanimanju je „bolje da si učio/la zanat.“ Veoma diskriminišuće, zar ne?

coraline_a_l

  1. Ako ne budeš dobar, odneće te Cigani

Strah od Roma se, sasvim jasno, uči upravo onda kada se izgovori ova rečenica detetu i on, zapravo, mnogima ostane ukorenjen celog života. Potpuno pogrešna vaspitna mera, složićete se.

  1. Ako ne budeš dobar/budeš krao/budeš lagao, odvešće te čika policajac

Ova plašilica nije važila samo za onu decu čiji su očevi zaista bili policajci. Sva ostala deca su se veoma plašila svakog nevaljalstva, jer nikako nisu želela susret sa njim oči u oči.

maxresdefault

  1. Na tavanu, u podrumu, u mraku živi Baba Roga, pa ako ne budeš dobar ili budeš išao na nedozvoljeno mesto ona će doći da te POJEDE!

Ako bismo vas upravo sada pitali kako izgleda Baba Roga, pitanje je da li biste znali tačan odgovor. Izgleda grozno, poput najvećeg straha u životu, poput antropomorfizovanog zla. Iako nikada nikog nije pojela, jer ne postoji, nije prijatno setiti se straha od nje. Pandan Baba Rogi bili su Badža, Bauk, lokalni komšija pijanac, baba sa devetog sprata…

6

  1. Ako lažeš, porašće ti nos

Ovoj laži valjda kumuje bajka o Pinokiju, a dečiji nosić svakako mora porasti kroz nekoliko godina. U ovu laž mnoga deca ne poveruju, valjda jer ni roditeljima nije porastao nos, kad su je izgovorili.

7

  1. Ne krevelji se, ostaćeš takav/va

Mnoga deca vole da se krevelje, ukrštaju oči i prave raznorazne grimase. Zašto to roditeljima smeta, nije najjasnije, te im oni prete da će krevelj face ostati takve kakve su napravljene, jer to se nekom već jednom, navodno, desilo.

grimace

  1. Ako psuješ, poješće ti maca jezik

Hm, zašto su mačke krive i kome su krive, to nije najjasnije, te, ukoliko je dete preozbiljno shvatilo ovaj izraz možda bude jedno od one dece koje ne voli žvotinje, a to niko ne želi, zar ne?

1

  1. Ako ne jedeš, ostaćeš mali

Najveća želja sve dece jeste da porastu. Dakle, ovom efikasnom laži, mnogi roditelji uspevaju da ubede decu da ipak popiju šolju mleka ili pojedu boraniju.

2

Slike: Youtube, Deviantart

Autorka: Vera Majstorović