Ljubljana je, poput svih evropskih gradova, prepuna prijatnih kafića i restorana. Uz Ljubljanicu i u okolnim uličicama možete sesti na kafu ili vino i nećete se pokajati, jer je ambijent svuda slikovit, no mi vam otkrivamo 10 lokala, koji su po nekoj karakteristici specifičniji od svih drugih. Imajte u vidu da se u Ljubljani ne puši u zatvorenom prostoru. Mnogi kafići nude tzv. pušionice  male, ograđene prostore, namenjene pušačima.

 1. CAT CAFFEE: Kafić za ljubitelje mačaka nudi druženje sa pedigriranim i domaćim macama koje žive u ovom lokalu. Ceo lokal je podređen njima, ali tako da ne uznemirava goste, odnosno da gostima pruži i uživanje u ispijanju kafe i u druženju sa nekom od maca. Na ulazu u kafić postoji uputstvo za igranje sa macama, recimo neophodna je dezinfekcija ruku, a date su i druge smernice. Dok sedite u lokalu, oko vas su različite penjalice za mace, kojima se one slobodno kreću. U Catcaffe-u nema neprijatnog mirisa, sve je čisto i uredno, a možete kupiti i brojne suvenire. Na izlasku iz kafića, čeka vas roler, kako biste se očistili od dlaka._catcaffe_
 2. ZIFERBLAT je lokal u kom ne postoji cenovnik. Plaćate po minutu. Njihov moto je: Everything is free inside, except for the time you spend! Na ulazu birate jedan od ponuđenih satova od kojih svaki ima svoje ime, a zatim počinje merenje vašeg vremena tokom kog možete pojesti doručak ili kolač, popiti kafu ili čaj, popiti 10 kafa ako baš želite, odigrati društvenu igru, puštati ploče, samostalno napraviti espreso. Postoje i tematski dani, kada se prave palačinke, gleda neki film ili uči slovenački jezik. Ambijent je interesantan, nalik na nečiji dom, a svaki kutak je drugačije opremljen.
  _ziferblat_
 3. NEBOTIČNIK je soliter na čijem vrhu je istoimeni kafić. Soliter je izgradjen još 1933. i bio je najviša zgrada u Kraljevini, a kasnije i u Jugoslaviji. Danas je atipične visine za centar, inače “niskog” grada, i baš zbog toga je pogled sa njega veličanstven.
  _neboticnik_
 4. ŠPICA: Iako uz Ljubljanicu ima brojnih kafića i zaista nećete pogrešiti u ispijanju kafe u bilo kom od njih, ukoliko produžite šetnju duž reke i izađete iz strogog centra grada, naletećete na jedinstven ambijent na ljubljanskoj špici na kojoj se nalazi istoimeni lokal. Ovo mesto je idealno za sunčanje, izležavanje u ležaljkama i posmatranje nutrija, bezopasnih stanovnika reke.
  _primuli_
 5. PRIMULI: Ukoliko pređete most kod Špice, naletećete na botaničku baštu u kojoj se nalazi čajdžinica. Ulaz u baštu je besplatan, a ispijanje kafe u dubokoj hladovini, leti zaista prija. U čajdžinici dominiraju ljubičaste boje, prijatne za oko, jer je naziv Primuli preuzet od istoimene, retke vrste cveta, koji raste samo u Sloveniji i te je boje
 6. PIVNICA UNION se nalazi u sklopu fabrike piva Union. Ovde možete popiti raznovrsna piva, kupiti suvenire koji svaki pivopija želi da ima, ali i obilno ručati. Uz pivnicu, možete obići i muzej piva.
 7. Muzejski kafići: Gotovo svaki muzejski prostor u Ljubljani u sklopu objekta ima i kafić. Spojite lepo i korisno, pa sednite na kafu nakon obilaska postavke. Najposećeniji je Sem, u sklopu Etnografskog muzeja, jer ima veoma prijatnu baštu. Ali, i u Narodnoj knjižnici, Modernoj galeriji, Mestnom muzeju, kao i u mnogim drugim prostorima ove namene, možete uživati u šoljici kafe ili limunade.

_etnografski_8. PRULČEK: Lokal je smešten na prostoru bivšeg lokala koji je bio u sklopu supermarketa Merkator. Ovde se mogu čuti odlični jazz koncerti, ali i uživati u najvećem izboru piva u Ljubljani.

9. DAKTARI: Pogled na kejbl gondolu koja vodi na stari Ljubljanski grad, kao i lutkarsko pozorište, uz porciju Čokolina ili vreme provedeno u enterijeru dnevne sobe sa obeležjima eks-jugoslovenskog perioda naših života, uz vlasnika koji ima zanimljivu srpsko-slovenačku priču, naša je apsolutna preporuka.
_nutrija_10. LEPA ŽOGA: U sportskom lokalu, do detalja opremljenog sportskim rekvizitima i prijatnim ambijentom, možete ispratiti raznovrsne sportske događaje, odigrati stoni fudbal ili pojesti najbolji hot dog u Ljubljani.

Izvor za slike: catcaffeeljubljana.com; privatna arhiva

Autorka teksta: Vera Majstorović