Istraživanja moderne današnjice, svrstala su kockanje grupi najtežih bolesti zavisnosti. Mi smo rešili da vas upoznamo sa 10 velikana svetske istorije ali i pasioniranih kockara, koji su ceo život uživali u ovom poroku.

1. Klod Mone

Poznatom slikaru rođenom u Parizu 1840. godine, novac zarađen od kockanja omogućio je da se u potpunosti posveti svojoj pasiji, slikarstvu. Interesantan je podatak da se Moneu 1891. na lutriji osmehnula sreća, pa je osvojio okvirno 13.450 dolara. Ovim lutrijskim novcem zaradio je ceo svet, jer imamo privilegiju i dan danas da uživamo u Moneovim ostvarenjima na platnu.

2. Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Jedno od najuticajnijih pera svetske književnosti rođenog u Moskvi 1821. krasio je i epitet jednog od najvećih kockara u istoriji. Prema starim čaršijskim pričama, gigant svetske književnosti poslednji deo romana „Zločin i kazna“, napisao je za svega nekoliko dana, kako bi od izdavača dobio avans kojim je izmirio kockarske dugove. U paleti posledica koje su sa sobom nosile igre na sreću, pronalazio je veliku inspiraciju za svoja dela.

3. Vajld Bil Hikok

Važio je za američkog nacionalnog heroja i pravdoljubivog čoveka, ali i za najpoznatijeg pokeraša IX veka. Ubijen je sa leđa baš u toku pokeraške partije.  U trenutku ubistva u rukama je imao par asova i par osmica. Od tada, ova kombinacija u svetu pokera poznata je pod nazivom: „dead man’s hand“ (mrtvačka ruka).

4. Čarls II Stjuart

Kralj Engleske, Škotske i Irske, rođen je 1630. godine u Londonu. U narodu je bio poznat pod nadimkom „Veseli monarh“, jer je bio poznat po kockanju i ljubavi prema ženama. Igre na sreću su na Čarlsovom dvoru dobile glavnu ulogu tadašnjeg društvenog života, a opšte su prihvaćene i u celoj Engleskoj.

5. Rene Dekart

Još jedan brilijantan um, francuski filozof, matematičar i naučnik, rođen je 1596. godine u La Eju u Francuskoj. Dekart je svojevremeno doneo odluku da bude profesionalni kockar, ali danas ga ne pamtimo po kockarskim dostignućima, već po maksimi: „Mislim, dakle postojim”. U čarima ovog poroka uživao je celog života.

6. Đakomo Girolamo Kazanova

Bio je ugledan član tadašnjeg evropskog „Crème de la crème“ društva. Važio je za najvećeg ljubavnika svog vremena, ali je jednako obožavao i kocku. Nije postao profesionalni kockar, jer po sopstvenim rečima nije umeo da prekine sa igrom kada bi mu sreća okrenula leđa, niti je bio sposoban da se kontroliše kada dobija.

7. Đirolamo Kardano

Poznat kao italijanski lekar, matematičar, astronom, fizičar i na posletku, kockar. Svet ga pamti i po velikim dostignućima iz algebre ali i kao strastvenog kockara i šahistu. Manje je poznato da je napisao knjigu o igrama na sreću na latinskom jeziku, pod nazivom  „Liber de ludo aleae“. Knjiga je specifična po tome što sadrži prvi sistematski proračun verovatnoće, kao i razrađene uspešne metode varanja.

 8. Mišel de Montenj

Francuski mislilac, moralista, književnik i političar renesansnog doba, rođen je 1533. godine u Sen Mišel de Montenju u Francuskoj. Začetnik je modernog skepticizma i kroz istoriju je opisan kao veliki kockar.

9. Džon Viktor Aspinal

Bio je poznat po tome što je novac koji je zaradio kockajući se uložio u projekat sopstvenog zoološkog vrta. Novcem zarađenim na takav način 1956. godine kupuje „Hauler“, oronuli zamak sa seoskim imanjem u blizini Keneterberija. Na 3,5 hektara pravi privatni zološki vrt, koji finansira preko dobiti od kockanja i vođenja kazina, a koji se odlikovao kolekcijom retkih životinja.

10 Džon Montegju

IV Erl od Sendviča bio je engleski državnik XVIII veka. Smatrao se posvećenim kockarom, koji je ostao upamćen po veoma zanimljivoj navici. Tokom maratonskih kartaških partija, imao je običaj, kako ne bi prekidao igru, da od svoje posluge traži da mu donesu obrok za sto koji se sastojao od komada mesa između dva komada hleba, a koji je kasnije, upravo po njemu i dobio ime „sendvič”.

Uvodna fotografija: vijesti.me