Mama. Valjda je priroda tako odredila, a možda je i to ljudska rđava navika, da kada ima nešto lepo ili uživa u nečemu, da se na to vrlo brzo navikne, te da potceni i da zaboravi na sam značaj tog trenutka, osobe, stvari, ili okolnosti. Često se desi da porodicu, prijatelje, dobar posao, voljenu osobu, ljubimca ili lepe stvari uzimamo zdravo za gotovo i da se adaptiramo na njih kao da je sasvim normalno da ih imamo i da nam se dešavaju. U sklopu toga, možemo reći da je majka često osoba na koju smo navikli da brine i o sitnicama i o krupnim stvarima i da mislimo da ona to radi sa lakoćom i bez problema, a ustvari zaboravljamo, ili čak i ne znamo da svaka majka svom detetu vredi kao 10 različitih osoba. Evo na šta mislimo, kada kažemo da je svaka mama ustvari super mama.

 

Foto: goodhousekeeping.com

Foto: goodhousekeeping.com

Svaka majka ima ulogu budilnika. Dovoljno je da se svako od nas seti, samo delića svih onih silnih jutarnjih buđenja, za vrtić, za školu, za polaganje ispita i bdenja nad nama dok makar jednu nogu ne izbacimo iz kreveta. A da ne pričamo o svim olakšicama pride i spremljenim torbama i užinama koje smo uzimali sanjivi.

 

Foto: pathways.org

Foto: pathways.org

Majka je najbolji šef kuhinje. Koliko god da ste u prilici da priuštite sebi ručak ili večeru, čak i u najskupljem restoranu na svetu, niko ne može da spremi jelo tako kao majka. Miris omiljenog jela koji se širi iz mamine kuhinje ne može da zameni ništa na svetu. A svi oni silni kolači koji nam nikada ne ispadnu ni približno kao njeni?

 

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ona je univerzalna učiteljica. Od matematičkih pojmova od kojih zaboli glava, preko muzičkih nota i likovnih crteža, do padeža i prideva i na kraju stranih jezika, mama je uvek najbolja učiteljica koja zna sve. Kao mali se pitaš, kako sve to može da stane u samo jednu glavu?

 

Foto: makeupandbeauty.com

Foto: makeupandbeauty.com

Čas posla se pretvori u medicinsku sestru. Ogrebano koleno, crveno grlo, mesto na koži koje je ožarila kopriva, nos koji curi, ujed mrava, pesak u kosi, hladne noge, za sve to majka zna pravi lek i ima najbolje rešenje. I najnežniju ruku na svetu kojom otklanja sve bolove.

 

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Podrazumeva se da je najpravedniji sudija. Sve dečije sporove oko igračaka, čokolade, stvari i sitnih parica, majka rešava brzo i lako, odlučujući uvek u korist svog deteta, čak i kada ono nije toga svesno.

 

Foto: dissolve.com

Foto: dissolve.com

Najbolji savetnik na svetu. Ponekad nam se čini, kad smo mali, da mama ima odgovor na pitanje dok ga još nismo ni postavili. I mada nam njeni saveti u datom trenutku zvuče nerazumljivo ili čak neverovatno, vremenom shvatimo da je ono što je ona rekla bilo apsolutno ispravno i primereno.

 

Foto: shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Profesionalni fotograf. Je l se i vama činilo da ste uvek izgledali najbolje na slikama koje je pravila baš mama? Nije ni čudo, jer majka gleda očima ljubavi i sa velikom pažnjom čeka da se najbolje namestite i najlepše nasmešite.

 

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Neumorni vozač. Bilo da smo se bavili nekim sportom, učili jezike išli na časove glume ili plesa, mama je uvek bila ta koja se brinula da na vreme stignemo i da ne moramo da se mučimo da se sami vraćamo. Kolika li je njena kilometraža bila u našem detinjstvu…

Foto: videoblocks.com

Foto: videoblocks.com

Najmoderniji frizer. Za kikicama koje je umela da ukrasi najlepšim šnalicama su se okretali svi dečaci u školi. Kasnije, kada smo malo porasle, ni jedan frizer nije umeo tako da nam isfenira kosu kao što to mama uradi, uvek uz osmeh i vrlo rado.  

 

Foto: naeyc.org

Foto: naeyc.org

Najbolje zna da ukloni fleke, ali i strahove. Ona je ta uz koju smo shvatili da u mraku nema baba-roge i da pas koji laje neće da nas ujede, da bubuljica nije ništa strašno i da duhovi ustvari ne postoje.

Naslovna fotografija: steemkr.com