Majstor glume. Umeo je da zasmeje ceo Balkan jednom mimikom, jednom rečju, jednim potezom. Često govorimo o velikim, talentovanim i posebnim, a on je definitivno u samom vrhu liste i jednih i drugih i trećih. Maestralno talentovan, a opet skroman i jednostavan u svojim očekivanjima i življenju. Đenka, Luka Laban, Pik, Božidar Nikolić, Slobodan „Bob“ Mihajlović, Žika, Dragi „Kenta“… Sve to i mnogo više bio je neprevaziđeni Bora Todorović, koga i da hoćemo, ne možemo da zaboravimo.

 

Foto: filmski.net

Foto: filmski.net

Impozantan podatak kaže da je igrao u preko 110 filmskih, televizijskih i pozorišnih ostvarenja.

 

Foto: telegraf.rs

Foto: telegraf.rs

Prema sopstvenim rečima, nikada nije gledao filmove i serije u kojima je igrao i nije pamtio koje godine je koji film snimio.

 

Foto: blic.rs

Foto: blic.rs

Ulogu Đenke iz „Maratonaca“ doživljavao je kao jednu od svojh najboljih uloga.

 

Foto: webtribune.rs

Foto: webtribune.rs

Najveći porok su mu bile cigarete, kojima je umeo da se vrati i posle 15 godina koje je proveo kao nepušač.

 

Foto: e-stock.us

Foto: e-stock.us

Na Miru Stupicu koja je bila slavna u najmanju ruku koliko i on, ali i na sina Srđana uvek je gledao prvo kao na članove najbliže porodice, sa kojima nije diskutovao o glumi niti o svojim ulogama.

 

Foto: imdb.com

Foto: imdb.com

Za ulogu Luke Labana u filmu „Profesionalac“ dobio je prestižnu nagradu „Grand Prix“ na festivalu u Monte Karlu. Ovo je često navodio kao jedan od najsrećnijih trenutaka u celoj karijeri.

 

Foto: haoss.org

Foto: haoss.org

Smatrao je da mu je mana bila ta što je bio previše impulsivan, kako u razgovoru sa ljudima tako i u ponašanju.

 

Foto: nezavisne.com

Foto: nezavisne.com

Na pitanje da li mu je slava prijala, odgovarao je da svakako jeste, i da svaki glumac koji je tvrdio suprotno, mora da je lagao.

 

Foto: vreme.com

Foto: vreme.com

Rođeni Dorćolac se iz glume po sopstvenoj volji povukao 2012. godine, a preminuo je samo 2 godine kasnije od posledica moždanog udara.

 

Foto: sajkaca.rs

Foto: sajkaca.rs

„Živeo sam i živim jedan lep i pun život, uspešan na sceni, a i privatno“, zaključio je čuveni Bora malo pred svoju smrt.

Naslovna fotografija: Žurnalist