Ako ste mislili da je ime dobio jer je na listi mnogo mudrih automobila, prevarili ste se. Ideja za njegovo konstruisanje rodila se u Švajcarskoj, a realizovala se u Francuskoj. Pogodan za gradsko parkiranje, za gužve, za nestrpljive, za laku vožnju, za one koji ne igraju košarku. Ovo je automobil koji ne može da vozi svako, a evo i zašto.

 

Foto: insideevs.com

Foto: insideevs.com

Smart je nastao kao ideja generalnog direktora čuvenog Swatch-a Nikolasa Hajeka (Nicolas G. Hayek), koji je želeo da ima auto koji nema niko, i koji će nositi naziv nove kompanije Swatchmobile. Ime Smart predstavlja skraćenicu od Swatch Mercedes ART, s obzirom da je saradnju pri konstruktovanju ovog prevoznog sredstva preuzeo na sebe nemački konglomerat.

 

Foto: thedetroitbureau.com

Foto: thedetroitbureau.com

Saradnja je najpre ponuđena Volkswagen-u, koji zbog svojih finansijskih problema nisu mogli da private saradnju, pa je Dajmler (Daimler) prihvatio ideju, te započeo novi projekat.

 

Foto: polovniautomobili.com

Foto: polovniautomobili.com

Mercedes je i pre ove ponude imao ideju da razvije malo gradsko vozilo, te od 70-ih godina prošlog veka pravio skice i nacrte, koji su 1998. godine i ugledali svetlost dana, u vidu serijske proizvodnje.

 

Foto: topspeed.com

Foto: topspeed.com

Prvi Smart predstavljen je javnosti u jesen 1997. godine, na frankfurtskom auto salonu.

 

Foto: videoblocks.com

Foto: videoblocks.com

Uz maksimalnu brzinu od 135 km/h koliko je sposoban da razvije, i kapacitet rezervoara od 33 l, u proseku troši 4,7 l.

 

Foto: consumerreports.org

Foto: consumerreports.org

Dugačak je oko 2,5 metara, dok širina ne premašuje 1,5 metar, koliko otprilike iznosi i visina ovog “zvrka” na 4 točka.

 

Foto: smart-power-design.com

Foto: smart-power-design.com

Jedan od najvećih nedostatka ovog automobila svakako je zamena prednjih farova, jer se zbog malog prostora i prenatrpanosti često mora demontirati cela prednja maska, te izgubiti bar nekoliko sati kod majstora.

 

Foto: autocar.co.uk

Foto: autocar.co.uk

Ipak, ovo je poznat i kao jedan od najsigurnijih automobila, kada su u pitanju standardi bezbednosti vozača i na putu.

 

Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

Dok su potencijalni kupci ostali šokirani snagom Smart-ove karoserije, pojavile su se tvrdnje da je ovaj brend fotošopirao rezultate testova kako bi pojačao prodaju, na šta su konstruktori odgovorili sirovim nemontiranim materijalom, koji je pokazao da je ovo ipak daleko izdržljiviji auto nego što su mnogi smatrali.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Pri brzini od 100 km/h, vozač nema očekivani osećaj nesigurnosti, a promena trake kretanja je relativno bezbedna. Opšta ocena glasi da je na otvorenom putu “Smart” daleko bezbedniji nego što se to od njega očekivalo.

Naslovna fotografija: imagenesmy.com