Osim što i jedni i drugi idu na četiri šape i što su na svet došli da bismo ih najviše voleli i najlepše čuvali, oni ništa drugo zajedničko nemaju. Različiti po karakteru, potrebama i navikama, za pse i mačke zaista možemo reći da su dva potpuno različita sveta, koji se tu i tamo, ponekad dodirnu. Sa pojavom društvenih mreža, danas nije retkost da vidimo slike na kojima psi i mace spavaju zajedno, ili se igraju, pa i dele zajednički dom. Ipak, razlike su očigledne, a u moru takvih, mi smo pronašli 10 najzanimljivijih.

 

Foto: iwastesomuchtime.com

Foto: iwastesomuchtime.com

Dok psi vrlo otvoreno pokazuju emocije i naklonost svom vlasniku, mačke su daleko opreznije i suzdržanije u ekspresiji svojih raspoloženja i emocija.

 

Foto: lifewithcats.tv

Foto: lifewithcats.tv

Psi prosto obožavaju vodu, pa čak i kada je ona u kadi i kada je predviđena za kupanje, dok je među mačkama velika retkost da će svojevoljno pristati na kupanje i da prethodno ne napravi potpuni haos u celoj kući.

 

Foto: boards.na.leagueoflegends.com

Foto: boards.na.leagueoflegends.com

Psi su poznati po tome da vole da učestvuju u aktivnostima koje ljudi upražnjavaju, a posebno u šetnji, ili izletu, ili pak vožnji kolima. Da li ste ikada pokušali da prošetate macu, na povocu? A da je vozite kolima, ili odvedete na plažu? Srećno sa tim idejama…

 

Foto: booksphotographsandartwork.wordpress.com

Foto: booksphotographsandartwork.wordpress.com

Kada priđete psu koji drema i nežno ga pomazite po stomaku, on će se automatski izvrnuti na leđa u želji da ga mazite i da nikada ne prestanete sa tim. Ako pak, odlučite da pomazite mačku, koja i kad spava ne spava, nakon toga će vam verovatno trebati malo hidrogena da isperete ogrebotine po ruci i malo zavoja, ili hanzaplast, ako imate sreće.

 

Foto: message.snopes.com

Foto: message.snopes.com

Psi sa lakoćom pamte glasovne i pokazne komande, pa nije potpuno puno vremena da bi se pas kvalitetno dresirao. Mačke… E, pa, u tom slučaju, najverovatnije je da će dresirati ona vas, a ne vi nju.

 

Foto: madcow.club

Foto: madcow.club

Pas više od svega voli da se ubrlja u blatnjavu baru tako da mu samo oči ostanu čiste, a poseban dodatak je što tako blatnjav želi da se mazi sa vama. Mačka više od svega voli da se liže i čisti ceo dan, a poseban dodatak je što je užasno iznervira kada je pomazite ili poljubite, pa onda mora sve ispočetka.

 

Foto: apacanimaiscadaval.wordpress.com

Foto: apacanimaiscadaval.wordpress.com

Profesor američkog univerziteta, doktor Roman Stoker (Roman Stocker), ispitivanjem je zaključio da psi jezikom samo raspršuju vodu kada je piju, dok mačke usmereno zarone jezik u vodu, podignu je i ona završi pravo u njihovim čeljustima.

 

Foto: metdaan.com

Foto: metdaan.com

Događaj koji se desi, u proseku pas pamti narednih 5 minuta, pa mu nešto drugo privuče pažnju. Isti događaj, mačka će pamtiti narednih 16 sati.

 

Foto: meowingtons.com

Foto: meowingtons.com

Do sada smo govorili o psima i mačkama koji žive u zajednici sa ljudima. Kada govorimo o psima koji žive u divljini, oni svoj plen jure, dok ga mačke prepadaju iz zasede.

 

Foto: naturalhighsafaris.com

Foto: naturalhighsafaris.com

Psi spadaju u mesoždere, međutim, ako okolnosti zahtevaju, ishrana im može biti potpuno biljnog porekla. S druge strane, mačke neće moći da zadrže zdravlje i snagu ako ne jedu meso u bilo kom obliku.

Naslovna fotografija: OpenClipArt