Sreća, odnosno radost je, kako su definisali naučnici, subjektivan osećaj zadovoljstva, povodom neke okolnosti ili situacije, praćen osećajem ispunjenosti i uživanja. Svako od nas srećom smatra nešto drugo, a takođe svako ima i ono u šta veruje da mu donosi sreću. Evo neke od „sitnica“ za koje verujemo da idu tiho i nose sreću sa sobom.

 Duga

Duga – prirodni simbol sreće

Da posle svake kiše izađe duga, to nas je priroda naučila. Po narodskom običaju, kada vidimo dugu obavezno poželimo želju, a legenda kaže da se iza nje krije ćup sa zlatom.

(Foto: www.hdwallpaper.nu)

Cvrčak_na_listu

Cvrčak na srcolikom listu

Zemlje Istoka u ovom insektu vide izvor dobre sreće, a čak nose slike cvrčaka da ih štiti „protiv uroka“. Vlada mišljenje da je odraz nepoštovanja imitiranje cvrčka. (Foto: ljubimci.telegraf.rs)

Potkovica_na_vratima

Potkovica

Smatra se amajlijom plodnosti, koja čuva od zla i donosi dobru sreću. Ljudi je obično zakače da visi na ulaznim vratima u kuću, da bi, kako veruju, samo sreća i radost ulazili unutra.

(Foto: rtrs.tv)

Novčići

Novčići

Sugerišu radost na mnogo načina. Veruje se, ako nađemo novčić, celog dana će nas pratiti sreća, a posebno ako ga budemo nosili u levom džepu ili oko vrata. (Foto:www.shutterstock.com)

Žir

Žir

Drevna skandinavska mitologija plod hrasta vidi kao zaštitu od munja, a samo drvo hrasta je posvećeno nordijskom bogu munja i gromova Toru. (Foto: telegraf.rs)

Dimničar

Dimničar

Postoji legenda još iz doba stare Engleske koja kaže da je jednom prilikom kralj Džordž izjahao u lov. Neočekivano, ispred njegovog konja se stvorio pas, koji je nasrtljivo lajao i naterao konja da se propne na očigled cele kraljeve pratnje. Ni od kuda, stvorio se dimničar koji je uhvatio konja za uzde i smirio ga. Od tada je običaj kada naiđemo na dimničara da se uhvatimo za dugme i poželimo želju. (Foto: nadlanu.com)

????????????????????

Zvezda padalica

To je ustvari rep od komete, koji je često vidljiv, pogotovo kada dođe do meteorske kiše. Običaj je da se tada poželi želja, koja se, kažu, i ostvari. (Foto: casopisinterfon.org)

????????????????????????????????????

Prva kriška voća u toku godine

Kada se neko sezonsko voće konzumira prvi put u godini, veruje se da, prilikom prvog zalogaja, treba poželeti neku želju, te da će ispunjenje biti slatko kao ta voćka.

(Foto:www.celestialhealing.net)

Buda

Statua Bude

Simbol je blagostanja i berićeta. Ako u kući posedujete statuu Bude, veruje se da je dobro da mu protrljate stomak s vremena na vreme, kako bi novac brže stigao u kuću.

(Foto:www.iai-international.org)

Zub_aligatora

Zub aligatora

U nekim afričkim plemenima postoji utemeljeno verovanje po kome, onog ko uspe da se dokopa zuba ovog predatora, sigurno ima da prati kockarska sreća. (Foto:www.dailymail.co.uk)