Ljudi, kakvi jesu, kakvi jesmo, skloni smo da toliko zapetljamo svoj život, da bi svaki mornar pozavideo na takvim čvorovima. Mislimo uvek, teže je, komplikovanije je, tamo je negde, zavisi od nekog drugog, a istini na volju, tu je, tik pred našim nosem, i samo treba da načinimo 10 prostih koraka i da prisvojimo sopstveni uspeh. Deluje vam neverovatno? Pa, zapravo i nije, jer nije tajna da tajna upravo leži u jednostavnosti, pa prema tome, šta može da nas košta da za promenu probamo nešto prosto. Pozivamo vas da na put dugačak samo 10 koraka, pođete sa nama, a šta će nas sačekati na kraju tog puta… Pa, na nama je da otkrijemo.

 

Foto: answersafrica.com

Foto: answersafrica.com

Korak 1: Izrazi sebe na pravi način.

Ovo znači da ne pristajete na ustupke, kao i to da ne pokušavate da budete nešto što niste. Biti svoj i svoj ostati, možda je najteže, ali svakako i najzahvalnije što možete da uradite kako biste uspeli u svojim namerama.

 

Foto: diydigitalmarketer.com

Foto: diydigitalmarketer.com

Korak 2: Daj sve od sebe!

Možda to neće uvek biti naš maksimum, ali otići uveče na počinak sa saznanjem da smo dali sve od sebe tog dana, neprocenjiv je osećaj. A i pored toga, hej, pa već sutra je nova prilika za nešto bolje!

 

Foto: shirt.woot.com

Foto: shirt.woot.com

Korak 3: Veruj u sebe!

Ako ovoga nema, uzalud je svaki trud i napor. Godine rada, odricanja i ulaganja neće imati nikakvog značaja ako nismo potpuno uvereni da ćemo naći to po šta smo pošli kada smo stupili na svoj put.

 

Foto: amazon.com

Foto: amazon.com

Korak 4: Iskoristi priliku!

Jedna mala mudrost kaže ovako: „Bez prilike, vrlina propada. Bez vrline, prilika je besmislena“. Dakle, priliku koja nam dolazi treba iskoristiti, jer ponekad, druga takva više nikada ne dođe, zato kada je ugledate skočite i zgrabite je, često u životu repriza ne postoji.

 

Foto: robertrolih.com

Foto: robertrolih.com

Korak 5: Budi samouveren.

Svako jutro kada ustanete, pre nego što se umijete, pre nego što pomazite ljubimca i pre nego što skuvate tu prvu kafu, pogledajte se u ogledalo i recite „to što hoću, to i mogu“ i zaista, to ćete i moći, jer moć autosugestije zaista je nesaglediva.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Korak 6: Budi kao voda!

Ne, ovo ne znači da treba da ušljiskamo sve oko sebe već da se prilagođavamo životu, putu i preprekama koje neminovno postoje. Kada ste čuli da je planina zaustavila potok da više ne teče…?

 

Foto: deepspacesparkle.com

Foto: deepspacesparkle.com

Korak 7: Stvaraj svoju umetnost.

Postoje različite vrste umetnosti, ali najkompleksnija je svakako umetnost življenja. Na prepreke ne gledajte kao na nužna zla, već im budite zahvalni, jer su baš te prepreke stvorile vaša najvrednija umetnička dela – sopstvene uspehe.

 

Foto: wall.alphacoders.com

Foto: wall.alphacoders.com

Korak 8: Bori se bez straha.

Kada je u pitanju put ka uspehu, strah od neuspeha je jedna od najvećih zabluda koja čoveka može bitno da uspori. Najgore što može da se desi jeste da ostanemo na starom, ili na prethodnom stepeniku. Neuspeh ne ujeda, ne bode i ne boli, čak šta više, treba da služi samo kao dodatni motiv.

 

Foto: lifecharger.org

Foto: lifecharger.org

Korak 9: Sa reči na dela!

Pogrešno: od ujutru počinjem da trčim! Ispravno: idem na trčanje.

Pogrešno: moraću nešto da promenim! Ipravno: odmah sada ću da promenim.

Pogrešno: još večeras jedem čokoladu! Ispravno: od večeras ne jedem čokoladu.

Pogrešno: od sutra… Ispravno: od ovog trenutka!

 

Foto: theverge.com

Foto: theverge.com

Korak 10: Veruj u nemoguće!

Sve moguće lako je uraditi, a za ono nemoguće samo je potrebno malo više vremena. Onome ko hoće, ništa nije nedostižno, pitanje je samo koliko vremena će utrošiti i koliko upornosti da uzme ono što hoće.

Naslovna fotografija: YouTube