Samo roditelji znaju koliko je ta životna uloga predivna, a u isto vreme zahtevna i teška. Ne postoji priručnik za uspešno roditeljstvo, ali pored ubrzane svakodnevnice često zaboravimo koliko je potrebno da najmlađe zaista razumemo, volimo i podržimo u svakoj situaciji. Roditeljsko vaspitanje u kasnijim godinama uveliko definiše karatkter i navike odraslog čoveka. Evo 10 dečijih zapovesti koje će vas možda malo ganuti, ali svakako podsetiti na bitne stvari u odrastanju mališana.

1. Moje ruke su male. Ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke. Usporite kako bih vas stigao.

3. Moje oči nisu videle svet kao što su vaše. Pomozite mi da ga otkrijem, nemojte da me sputavate.

4. Nađite vremena da se igramo zajedno i upoznajte me sa prirodom i životinjama. Posao neće pobeći, a ja neću još dugo biti mali.

5. Ja sam vaš poseban dar. Tako sa mnom i postupajte.

Deca u prirodi

6. Potrebna mi je vaša podrška dok rastem. Nemojte da mi stalno prigovarate i kažnjavate me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne govorite o meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogrešim kako bih mogao naučiti iz ličnih primera. Tako ću jednog dana biti sposoban za donošenje pravilnih odluka.

8. Nemojte da se bojite da odete bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte me upoređivati sa mojom braćom i sestrama ili sa drugom decom.

10. Ne radite stvari uvek umesto mene. Tada osećam da način na koji ih ja radim nije dovoljno dobar i razočarava vas.

Fotografija preuzeta sa: huffingtonpost.ca

Uvodna fotografija: kinderparent.com