Poznati po mnogo čemu, pre svega po dobroj zabavi i opuštanju, ali i po nezapamćenim glavoboljama; slatki, kiseli i upaljeni,  koji god da je po vašem ukusu, evo liste od 10 poznatijih koktela na svetu.

10. Apple Martini

10. Apple Martini

Apple Martini, ili “Appletini” je moderan koktel koji je postao popularnost kao i tipični suvi martini. Votka, umesto džina, je osnova za ovaj koktel kao i rakija od jabuke koja se koristi da doda slatku ali malo kiselu notu. Appletini se obično završi sa malo limunovog soka i čaša se ukrasi sa kriškom jabuke.

9. Long Island Iced Tea

Long Ajlend Iced Tea je jedan od koktela koji nikada ne izlaze iz mode, naročito kod muškaraca. Mešavina ruma, votke, tekile, džina i triple sec-a često se “završi” mešavinom soka od limuna i kole.

8. Californication

Californication je mešavina votke, tekile i džina a “završava” se likerom od narandže, sokom od limuna i sokom od narandže po ukusu. Jak i sladak. Koktel se servira sa kriškom narandže. Ime koktela, Californication, zasniva se na izrazu korišćenom u pesmi poznate rok grupe Red Hot Chili Peppers.

7. Pina Colada

Klasičan tropski koktel sa prepoznatljivim izgledom i ukusom bi morao da bude Pina Colada. Jednostavna i izuzetna mešavina ruma, kokosovog mleka i soka od ananasa. Pina Colada potiče iz Portorika i već se dugo.

6. Margarita

Margarita je najpopularniji koktel u Sjedinjenim Američkim Državama napravljen sa tekilom. Jednostavna mešavina tekile, Triple Sec-a i soka od limete mrvljenim ledom.

5. Caipirinha

Ovo nacionalno piće Brazila je napravljen sa CACHACA (duh iz šećerne trske) ili sa belim rumom, braon šećerom i sokom od zelenog limuna. Caipirinha, ima svoje poreklo koje seže do 1918. i zasniva se na mešavini koja se koristila kao lek za lečenje španskog gripa.

4. Mint Julep

Zvanično piće Kentucky Derby, Mint Julep, je simboličan koktel koji nam dolazi sa juga SAD. Mešavina Burbona, malo vode, sećera u prahu i granulama i dosta nane.

3. Mai Tai

mai thai

Mešavina svetlog i tamnog ruma, narandže Curacao, orgeat sirupa i soka od limete. Koktel je bio veoma popularan u 50-tih i 60-tih god2. Mojito

2. Mojito

2. Mojito

Mešavina belog ruma, nane, soka od limete, šećera i sode vode je koktel sa relativno niskim sadržajem alkohola. Sprite ili 7-up može da se koristi umesto soda vode i šećera. Mojito se isključivo služi sa mrvljenim ledom i celim listovima nane.

1. Cosmopolitan

cosmo

Cosmopolitan je ultra moderan koktel koji je postao popularan tokom poslednjih 20-30 godina. Mešavina votke, Triple Sec-a, soka od zelenog limuna i soka od brusnice. Ključ za pripremu Cosmopolitana su dobar i kvalitetan sok od brusnice i Cointreau Triple Sec, dva najbitnija elementa. Skraćeni naziv “Cosmo” i samo piće postali su još popularniji tokom 90-ih kada su se često pominjali/pojavljivali u hit seriji Seks i grad.

Izvor: breakcafe.rs

Uvodna fotografija: briozone.com